Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Jogszerűen szedett regisztrációs díjat az orvosi kamara

2012.04.04. 08:53 Módosítva: 2012.04.04. 09:34

A Fővárosi Törvényszék elutasította a Nemzeti-erőforrás Minisztérium (Nefmi) keresetét, így a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) nem kell visszafizetnie a tagjaitól 2011. április 1. és június 30. között beszedett regisztrációs díjakat.

Bogdányné Magyar Erzsébet bíró a döntést azzal indokolta, hogy a kamara csak tavaly július elseje óta minősül közigazgatási hatóságnak, ezért azt megelőzően – a köztestület saját belső szabályzata alapján – a belépő tagoktól jogszerűen kérhetett regisztrációs díjat.

A döntés jogerős, fellebbezésnek helye nincs. A Nemzeti-erőforrás Minisztérium felülvizsgálati kérelmet nyújthat be a Kúriához.

A Nefmi 2011 májusától többkörös levelezésben konzultált a kamarával a szervezet által szedett regisztrációs díjakról. A tárca ugyanis úgy vélte: április elsejét követően a kötelező kamarai tagság visszaállítása miatt "a tagfelvételi eljárások hatósági ügynek minősülnek, azokért regisztrációs díj nem volt szedhető, az ilyen jogcímen beszedett regisztrációs díjakat a MOK köteles lett volna visszatéríteni".

Miután az ügyben nem sikerült konszenzusra jutniuk, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter október 7-én "törvényességi felügyeleti hatáskörével élve" a kamarával azt közölte: a beszedett díjakat a felügyeleti intézkedés kézhez vételétől számított 15 napon belül vissza kell fizetniük. A tárca egyúttal kilátásba helyezte: ezen felhívás eredménytelensége esetén bírósághoz fordul az ügyben.

A kamara a miniszter ezen kérésének nem tett eleget, így Réthelyi Miklós miniszter november 16-án keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróságnál a 2011. április 1. és június 30. között indult tagfelvételi eljárásokért beszedett regisztrációs díjak vissza nem fizetéséről hozott kamarai döntés jogszerűségének felülvizsgálata érdekében.

A per március 22-én kezdődött. Mint a keresetben a Nefmi kifejtette: az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006-os törvény 2011. áprilisi módosítása kötelezővé tette a kamarai tagságot az egészségügyi tevékenység folytatásához. A MOK tagdíjszabályzata szerint viszont az a tag, aki visszalépőként 2011. április 1. és 2011. május 31. között nyújtotta be tagfelvételi kérelmét, 3000 forint összegű regisztrációs díjat volt köteles fizetni, egyébként a kamarába történő felvétel díja 6000 forint.

A minisztérium szerint a tagfelvételi eljárás közigazgatási hatósági ügy, a kamara tehát kizárólag illetéket vagy igazgatási szolgáltatási díjat szedhetett volna.

Ellenkérelmében a kamara kifejtette: köztestületük a 2011. július 1-jén hatályba lépett jogszabályi változásokkal lett közigazgatási hatóság, azóta a tagsági viszonnyal kapcsolatos ügyekben eszerint jártak el, azt megelőzően viszont saját belső szabályzatuk értelmében jogszerűen szedtek a belépő tagoktól regisztrációs díjat.