Kezdhetnek lakást keresni Schmittnek

2012.04.04. 08:41

Miután hétfőn az országgyűlés el is fogadta Schmitt Pál lemondását, az államfő megbízatása ezzel véget ért. Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket már Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja.

Schmitt Pálnak így hamarosan el kell hagynia a Béla király úti elnöki rezidenciát. Ezek a váltások általában nem mennek gyorsan. Most ráadásul rendkívüli helyzet állt elő. Korábban ugyanis még nem volt példa arra, hogy egy államfő lemondással távozzon.

DEGER20060829064
Fotó: H. Szabó Sándor

Minden államfőváltásnál gondoskodni kell a távozó államfő elhelyezéséről és az új elnök igényeinek megfelelően a Sándor-palota, az elnöki lakosztály és a rezidencia átalakításáról. A helyzet azért is rendkívüli, mert a Köztársasági Elnöki Hivatal idei költségvetésébe nem is terveztek be ilyen kiadásokat.

Az előző elnök, Sólyom László hivatali ideje 2010. augusztus 4-én járt le. Ezek után több hónapba telt, amíg találtak neki megfelelő lakást. Az akkori szabályok szerint az egykori elnököt egy legalább három szobás lakás használata illette meg (a most hatályos törvényben már nem szerepel szobaszám). Sólyomnak akkoriban felkínáltak egy egykori nővérszállót, egy drogambulanciát, két, évtizedek óta lakatlan, pusztulófélben lévő villaépületet is, de ő ezeket állapotuk vagy túl nagy méretük miatt nem fogadta el. Végül 2010 októberére sikerült megtalálni a megfelelő lakást egy társasházban.

Schmitt Pál 2010-es megválasztása után még öt hónapig saját lakásában lakott. Később döntött úgy, hogy nem a XII. kerületi Művész utcai, házelnöki rezidenciába, hanem mégiscsak a Béla király úti államfői rezidenciába költözik feleségével.

A Sándor-palotát és az elnöki rezidenciát Schmitt Pál beköltözése előtt 15 millió forintért újították fel. Schmitt hivatali ideje alatt is szépen költöttek rá: 9,5 millió forintért vásároltak új padlószőnyegeket a Sándor-palotába, a rezidenciára és az elnöki szobákba. Bútorokra 4,7 milliót költöttek, Schmitt új zongorát is vett 2,5 millióért, ezen kívül új függönyöket, párásító készülékeket, konyhai berendezéseket és metszeteket is vettek. Az államfői rezidencia kerítése így is omladozott az Alkony és a Csillagvölgyi út kereszteződésénél.

Tavaly a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényt is az alaptörvényhez kellett igazítani. A módosítás idén január 2-án lépett hatályba. Ez alapján Schmitt Pált volt államfőként kérelmére (!) lakáshasználati jog illeti meg. Ez a lehetőség a törvény szerint megilleti Schmitt Pált, hiszen a jutattások csak akkor nem járnak, ha összeférhetetlenség kimondásával vagy a köztársasági elnöki tisztségtől való megfosztással szűnne meg a megbízatása. A lakást és annak fenntartását a Hivatal biztosítja. A lakás a volt köztársasági elnök halála esetén az özvegyét is megilleti. Emellett jár neki az illetménye, szolgálati autó és sofőr, valamint kétfős titkárság is.

Arról egyelőre nincs információ, hogy Schmitt Pál kért-e lakáshasználati jogot. Vagyonnyilatkozata alapján tudtható, hogy a lemondott államfőnek volna hova mennie. Schmitt Pál három budai és egy ötödik kerületi lakás tulajdonosa felerészben. Egy II. kerületi, 901 négyzetméteres telken álló, 320 négyzetméteres családi ház, egy másik II. kerületi 438 négyzetméteres telken álló 195 négyzetméteres lakóház, valamint egy ugyancsak II. kerületi, 529 négyzetméteres telken lévő, 295 négyzetméteres lakóház 50 százalékos tulajdonosa. Emellett egy eltartási szerződés révén felerészben birtokol egy V. kerületi, 68 négyzetméteres lakást is, és feles tulajdonosa egy lupaszigeti nyaralónak is.

Schmitt Pál a neki járó államfői juttatást (jelenleg bruttó 1,5 millió forint) az olimpiai bajnoki életjáradékként kapott havi bruttó 220 ezer forinttal egészítheti ki. Legutolsó vagyonnyilatkozata szerint ezen kívül bankban 7 millió forint és 27 ezer euró megtakarítása van. Schmitt Pálnak ezen kívül van egy Harley-Davidsonja is.