Lázár Vilmos a Lovas Munkacsoport elnöke

2012.04.04. 15:19

Megalakult a Lovas Munkacsoport – olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleménye a kormany.hu-n. A tanácsadó testület tagjait Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nevezte ki. Az elnök Lázár Vilmos többszörös fogathajtó világbajnok, a Magyar Lovas Szövetség elnöke.

03

A Lovas Munkacsoport feladata, hogy a Nemzeti Lovas Programban meghatározott feladatok végrehajtásához szakmai támogatást nyújtson. A 21 főből álló testület állattenyésztési szakemberekből, állatorvosokból, a lovassportok eredményes versenyzőiből, valamint lókedvelő közéleti személyekből áll.

A kormány márciusban fogadta el a Kincsem Nemzeti Lovas Programot, amelyet Horváth László, a Nemzeti Lovas Stratégia elkészítésére és végrehajtásának koordinálására kinevezett miniszterelnöki megbízott készített.

A kormány már az idén számos területen jelentős előrelépést tervez a lovaságazat átfogó fejlesztésére: a vidékfejlesztés, a lovaskultúra-oktatás, a lovasturizmus, a lovassportok és a lótenyésztés területén. "A több évezredes magyar lovaskultúra nemzeti örökségünk szerves része, olyan hungarikum, amely részleteiben is önállóan hordozza az ősök tudását, mozdulatait, kapcsolatteremtő és közösséget oltalmazó képességét" – zárul a közlemény.

Az origo.hu februárban számolt be arról, hogy a kormány a Fidesszel egyébként jó kapcsolatot ápoló CBA tulajdonosait kivásárolta abból a vállalkozásból, amely jelentős hasznot húzott eddig a vasúti üzlethelyiségek bérbeadásából. De a várt nagyjából 7 milliárd helyett kevesebb, mint harmadannyit fizet a kormány a Fidesz vezetésével közismerten jó kapcsolatot ápoló Lázár családnak és üzlettársainak a pályaudvari büféket és boltokat üzemeltető Resti Zrt. 85 százalékáért.

A Resti visszaállamosításával a kormány nekilátna az elhanyagolt pályaudvarok rendbetételének, és ügyintézési központokat (kormányablakokat) nyitna a forgalmas állomásokon. A fogathajtó-világbajnok Lázár Vilmos és üzlettársai korábbi területeiket ezután majd csak bérelhetik.