Tulassay május végéig marad

2012.04.04. 17:31

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem vasárnap lemondott rektora tiszteletben tartja Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter javaslatát, és május végéig hivatalában marad. Tulassay mandátuma június 30-án mindenképpen lejárt volna, így a már megválasztott utóda csak egy hónappal kell hogy korábban vegye át hivatalát.

Tulassay azért mondott le vasárnap, mert úgy érezte, hogy nem élvezi már Réthelyi minisztériumának bizalmát. Erre az alapján jutott, hogy az egyetem tényfeltáró bizottságának Schmitt Pál volt államfő doktorijáról szóló jelentését a miniszter olvasatlanul visszaküldte. Később az egyetem szenátusa visszavonta Schmitt doktoriját, ám a döntés ellen a köztársasági elnöknek súlyos kifogásai voltak. Tulassay ezután úgy érezte, hogy már nem élvezi az egyetemet felügyelő minisztérium bizalmát.

Tulassay mellett lemondása óta tüntettek az egyetem oktatói és hallgatói, majd az egyetem 117 professzora nyilatkozatbanbiztosítottaőt és a szenátus döntését támogatásáról, illetve a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége is kiállt mellette.

Réthelyi Miklós miniszter már kedden jelezte, hogynem ért egyetTulassay lemondásával, és igényt tart arra, hogy május végéig folytassa a munkát. Tulassay szerdán közölte, hogy tiszteletben tartja a miniszter kérését.