Tizenhárom rektor búcsúzhat a posztjától

2012.04.05. 17:41

Huszonnyolc állami egyetem és főiskola közül tizenhárom rektora búcsúzhat el posztjától a következő egy-két évben, legalábbis ez derül ki abból a levélből, amelyet Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár küldött az egyetemeknek és főiskoláknak március végén  számolt be az Eduline.

Az oktatási portál szerint a levél emlékeztet arra, hogy a decemberben elfogadott új felsőoktatási törvény szigorúbb feltételekhez köti a rektori kinevezéseket – vezetői posztot csak 65 éves korig lehet betölteni, legfeljebb két – három-ötéves – cikluson keresztül. A türelmi időszak 2013. június 30-ig tart, akkor a 65 évnél idősebb, illetve a már kétszer újraválasztott rektoroknak, rektorhelyetteseknek, dékánoknak és főigazgatóknak mindenképpen távozniuk kell. Azok, akik 2013 júniusa után töltik be 65. életévüket, születésnapjukon búcsúzhatnak a poszttól.

A portál szerint a szigorúbb feltételek egyik vesztese Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem 66 éves rektora, akinek 2014-ig szól a megbízatása, de életkora miatt 2013 júniusában mindenképpen át kell adnia a helyét. Ugyanez a helyzet a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolát vezető 66 éves Magda Sándorral. A győri Széchenyi István Egyetem 69 éves rektora, Szekeres Tamás sem folytathatja a munkát.