7,5 millió forintnyi arany ékszert raboltak

2012.04.05. 14:11
Mintegy 7,5 millió forint értékű arany ékszer volt a zsákmánya annak a három szerbiai állampolgárságú férfinak, aki szerdán rabolt ki egy szegedi üzletet – tájékoztatott Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az elkövetőket a bűncselekmény után nem sokkal elfogták.

Emlékkönyvbe

- Jó napot kívánok, vezetői engedélyt, forgalmit, személyi igazolványokat kérem.
R. elsápadt, úgy érezte, rémálma válik valóra. Nagyon hosszú ideje készült erre a napra. Útvonalat tervezett, ügyelt arra, hogy különböző napszakokban hol kerülhet könnyen dugóba, egyszer még az is felrémlett előtte, biztosabb, ha busszal próbálkozik. Vagy taxival. De ezt végül elvetette, minden reggel átnézte a kocsit, mintha műszaki vizsgára vinné, minden égőt, gyertyát egyenként ellenőrzött, a benzinmérőt sosem engedte a háromnegyedes szint alá süllyedni. Az autóval nem lehet gond, mondogatta magában, napjában többször is.
Nyomasztotta a kudarc lehetősége. Egész életében minden balul sült el. A felesége is lenézte, csúfolta, ha nincs a gyerek, az asszony régen elhagyta volna. Úgy érezte, ez most megváltozhat, egy új világ nyílik meg előtte, ha ezt nem szúrja el.
- Talán gyorsan hajtottam? – préselte ki magából a szavakat.
- Rutinellenőrzés. A papírokat legyen szíves.
Remegő kézzel nyúlt az irattárcáért. Gyorsan túlleszünk rajta, ismételgette magában, miközben a kesztyűtartóban kotorászott. Nem találta a tárcát.
- Valami gond van? – sürgette a közeg.
Nem tudott válaszolni, úgy érezte elsülyed

Szerdán délelőtt Szeged belvárosának egyik  arany ékszereket is árusító  üzletébe ment be három fekete ruhás férfi. A két eladót könnygázspay-vel lefújva ártalmatlanná tették, és egy sporttáskába jelentős mennyiségű ékszert pakoltak be, majd elhagyták a helyszínt.

Az egyik eladónak sikerült bekapcsolnia a riasztót, a rendőrség azonnal a helyszínre ért, majd gyors adatgyűjtést és tanúkihallgatást követően elrendelték a gyanúsítottak meneküléséhez használt autó körözését  tudatta a százados.

Nem sokkal a rablás elkövetése után észre is vették a járművet az 55-ös úton a mórahalmi rendőrörs munkatársai, utánaindultak, félreállították, majd igazoltatták a benne ülő két fiatalembert. Egyikőjük, a 23 éves sofőr nagyon zavartan viselkedett, ez feltűnt a rendőröknek, ezért fölnyittatták a csomagtartót, ahol a harmadik férfi rejtőzött a megszerzett zsákmánnyal együtt.

A férfiakat őrizetbe vették. Kihallgatásukkor kiderült, hogy előre megtervezték a rablás részleteit, és kifejezetten ezért érkeztek Szegedre. Egyikőjük azzal indokolta tettét, hogy nehéz körülmények között élnek Szerbiában.

A rendőrség felfegyverkezve, csoportosan, jelentős értékre elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a három szerbiai férfi ellen, és kezdeményezi előzetes letartóztatásukat.

A Szegedi Városi Bíróság elrendelte a három férfi előzetes letartóztatását. Cseh Attila, a bíróság szóvivőjének tájékoztatása szerint azért látták indokoltnak az előzetes letartóztatás elrendelését, mert megalapozottan lehet tartani attól, hogy a bűncselekmény miatt kiszabható 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés miatt a szerb állampolgárságú gyanúsítottak megszöknének vagy elrejtőznének, ahogy azzal meg is próbálkoztak elfogásuk előtt.