A Nefmi bekérte a szenátusi ülés jegyzőkönyvét

2012.04.05. 20:50
A Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) bekérte a jegyzőkönyvet a Semmelweis Egyetem egy héttel ezelőtti szenátusi üléséről, amelyen Schmitt Pál köztársasági elnök doktori címének visszavonásáról döntöttek.

A tárca kiemelte, hogy a minisztériumnak a jelenleg hatályos 2005. évi felsőoktatási törvény szerint joga volt bekérni a szenátusi jegyzőkönyvet, ebben nincs semmi rendkívüli. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a tárca álláspontja szerint jogszerűen járt-e el az egyetem szenátusa, azt írták: a Nefmi nem indított törvényességi felülvizsgálatot az egyetemi határozattal kapcsolatban, ezért jogi kérdésekben nem foglal állást.

Tulassay Tivadar, az egyetem rektora az intézmény szenátusának múlt csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szenátus 33 igen és 4 nem szavazattal döntött az államfő 1992-ben megszerzett úgynevezett kisdoktori címének visszavonásáról, mert az egykori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

A rektor  aki 2003 óta vezeti a Semmelweis Egyetemet  vasárnap az intézmény honlapján közölte: lemond posztjáról. Indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál.

Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában jelentette be lemondását. Ezt megelőzően viszont azt közölte, hogy fellebbez a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése ellen, amellyel a testület megvonta doktori címét. Az egyetem eljárását etikátlannak és jogszerűtlennek nevezve úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza.