Az igazgató az irodájába bújt a szülők elől

2012.04.05. 11:23 Módosítva: 2012.04.05. 21:42
Eredménytelenül zárult szerda este a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumnál rendezett szülői fórum, mivel az eseményt meghirdető Mede Norbert igazgató kitért a szülői kérdésekre elől. A feszültséget csak fokozta, hogy az igazgató a rendőrséget is kihívta, mert „fenyegetve érezte magát”. Mede arra számított, hogy csak néhány szülő megy el a fórumra.

Nehéz dolog ez

A tömör fából készült asztal megroppant. Mezőcsúji Ferdinánd, a szépkerti Vadalma és Vadkörte Agrár Termelési és Értékesítési Szövetkezet főkönyvelője a tenyerébe hajtotta a fejét. A vadalmákkal és a vadkörtékkel minden rendben volt. A ridegtartott marhákkal is. A melléküzemágban készített plazmatévékkel is.

A gond a dolgozókkal volt. Esztike, a pénztáros ragaszkodott ahhoz, hogy a Szép-kártyától tényleg szép legyen. Bandi, a traktorosok elvált brigádvezetője az ő torkán akarta lenyomni az új étkezési utalványt, mert azt hitte, hús-vér Erzsébetet lesz a béren kívüli juttatás.

Mezőcsji Ferdinánd megint nagyot sóhajtott. „Nehéz ügy ez a cégvezetés”, gondolta. Felállt, kinézett az ablakán. A távolban hegyek homályos kontúrjait látta. Addig, szó szerint amíg a szem ellátott, ha a szövetkezeten keresztül is, de az övé volt minden föld.

Elindult. Szombat volt, derűs órákra számíthatott.

Mint minden szombaton, mióta Szépkerten visszaállították az első éjszaka jogát.

- hj -

Megközelítőleg százötven szülő, tanár, volt és jelenlegi diák gyűlt össze este hat órára a Batthyány Kázmér Gimnáziumhoz. A megjelenteket Mede Norbert, illetve a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) egy munkatársa fogadta.

A fórumnak az igazgatói kinevezéssel kapcsolatban felmerült szülői kérdések megválaszolásáról kellett volna szólnia, de az igazgató helyett a PMIK képviselője kezdett beszélni. A nő felolvasta a központ indoklását, hogy miért Medére esett a választásuk, majd ezzel az igazgató befejezettnek tekintette az eseményt, pedig pár perccel korábban még azt mondta, kérdésekre is válaszol majd. A PMIK munkatársa a felolvasás után távozott a helyszínről, és az igazgató is visszament az irodájába.

Az elégedetlen egybegyűltek nagyjából a fele felvonult Mede irodája elé és ott azt kérték hangosan, hogy jöjjön elő és beszéljen velük. Az igazgató erre nem volt hajlandó, sőt kihívta a rendőrséget, mivel fenyegetve érezte magát a tömeg jelenléte miatt.

A megjelenő négy rendőr arra kérte az iskola előtt várakozókat, hogy vonuljanak át az épület egy másik részéhez, majd után felmentek az igazgató irodájába. Kis idő múlva a rendőrök kijöttek és arra kérték a szülőket, hogy három képviselőjük menjen be Medéhez, míg a többiek lent várnak.

Biztosítékot akart az igazgató

A három küldött bement az irodába, és miután biztosították az igazgatót, hogy nem fogja fizikai bántalmazás érni és arra is hajlandó lesz a tömeg, hogy csendben végighallgassa (ahogy ezt Mede akkor kérte), az igazgató lement a szülőkhöz.

Ekkorra biztonsági emberek is a helyszínre értek, több rendőrt is lehetett az iskola előtti részen látni, de nehéz megmondani, pontosan hányan voltak. A stop.hu szerint nagyjából harmincan-negyvenen lehettek.

A rendőrök jelenlétében Mede előadta mondandóját, amiben végig azt hangoztatta, hogy megszületett a döntés a kinevezéséről, azt neki és a szülőknek is el kell fogadniuk. Beszéde után az első kérdés az volt, mit keres ott a rendőrség, amire azt válaszolta, hogy ő hívta ki őket. Még további kérdések is elhangzottak, arra azonban Mede nem volt hajlandó érdemi választ adni és ezzel befejeződött a fórum hivatalos része.

Visszautasítja a vádakat

"A tegnapi rendezvény szűkkörű fórumként lett meghirdetve. Arra számítottam, hogy minden osztályból megjelenik egy szülő, akivel érdemi beszélgetéseket tudok folytatni. Az azonban téves információ, hogy a  PMIK képviselője csak a sajtóközleményt akarta felolvasni. Utána még akart hozzátenni pár kiegészítést, illetve kérdésekre is válaszolt volna. Azonban a jelenlévők egy része valószínűleg, akik a tüntetésre való felhívás miatt jöttek  belefojtották a szót. Ezek után én is úgy döntöttem, hogy nem fogok beszélni, mert nem tudom befejezni a mondataimat"  tudatta levelében az Index megkeresésére Mede, miért hagyta ott a fórumot. Mint hozzátette, ezután néhányan bementek az irodájába, és azt mondták neki, addig nem mennek el, amíg le nem mond. Ezután kérte a rendőri segítséget.

A rendőrség segítségével aztán sikerült megegyezni a szülők képviselőivel, hogy meghallgatják az igazgatót, azonban Mede szerint nem fogadták el a válaszait, illetve egyre többet ők beszéltek, így úgy döntött, inkább elmegy.

Az igazgató levelében visszautasított minden politikai vádat, amely szerint azért nevezték ki az iskola igazgatójának, mert jó barátja Kövér Lászlónak. Mint írta, Kövér Lászlóval még sohasem váltott egyetlen szót sem. Az egyik fiát tanította, a másik két gyermekkel még távolabbi "tanár-diák" kapcsolatban áll. Ugyanez a helyzet a szigetszentmiklósi polgármesterrel is, akinek mindkét gyermekét tanította, de vele sem volt semmilyen barátinak mondható kapcsolatban.

"Különben büszke vagyok arra, hogy 2007-ben váltottam, és külföldön vállaltam munkát. Még ha nem is pedagógusként dolgoztam, soha annyi időt nem töltöttem korábban az óravázlataim tökéletesítésével, mint ott"  tette hozzá.

Pár nap pihenő

Mede a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet és nem ígért újabb gyűléseket, de mivel a szülők úgy érezték, nem rendeződött a helyzet, további lépéseket helyeztek kilátásba. A Batthyány Kázmér Gimnáziumban jelenleg oktatási szünet van húsvét miatt, ami még kedden is tartani fog, mivel arra a napra igazgatói szünetet rendeltek el.

Ha addig nem változik valami, a szülők kilátásba helyezték, hogy a következő hét három tanítási napján nem engedik iskolába a gyerekeiket. Erre meg is van a joguk, mert a gimnáziumban a szülőknek évente öt nap hiányzást igazolhatnak gyerekük számára. Azt egyelőre nem lehet tudni, hányan élnek majd ezzel a lehetőséggel.