Kiengedték az előzetesből Galambos Lajost

2012.04.05. 20:06
Védői indítványra csütörtökön előzetes letartóztatásból házi őrizetbe került a Debreceni Törvényszéken tárgyalt kémügy első- és harmadrendű vádlottja, a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) 2004 és 2007 között vezető Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagy és P. László vállalkozó – erről a Hajdú Online számolt be.

Utaltak arra, hogy az ügyben az említett két vádlott mellett Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere és Laborc Sándor tábornok, az NBH egy másik volt vezetője ellen emelt vádat a Budapesti Katonai Ügyészség tavaly decemberben.

Mint írták, a büntetőper teljes titoktartás mellett, zárt ülés keretében zajlik, azaz a tárgyaláson nem lehetnek jelen a média képviselői. Ennek oka, hogy a per során több, államtitokká minősített tényt érintenek. A büntetőper májusban, tanúbizonyítással folytatódik.

A Budapesti Katonai Ügyészség tavaly december 7-én nyújtotta be vádiratát a volt titkosszolgálati vezetők ügyében, különböző bűntettekre vonatkozóan a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához.

Akkori közleményében az ügyészség azt írta, a nyomozás eredményeképpen az NBH korábbi főigazgatója, Galambos Lajos ellen kémkedés, a korábban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő, tárca nélküli miniszter, Szilvásy György ellen felbujtóként elkövetett kémkedés, P. László ellen bűnsegédként elkövetett kémkedés, a NBH korábbi főigazgatója, Laborc Sándor István ellen pedig kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt nyújtottak be vádiratot.

A tavaly decemberi tájékoztatás szerint a vádlottak közül Galambos Lajos és P. László előzetes letartóztatásban, míg a másik két vádlott szabadlábon várta a bírósági eljárást. A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa tavaly július 14-én rendelte el Galambos Lajos előzetes letartóztatását.