Kövér: Van nálam alkalmasabb a tisztségre

2012.04.05. 07:20

Nem hárítja el, hogy Schmitt Pál mintájára házelnökből államfővé válna, de Kövér László házelnök a Heti Válasznak adott interjújában azt mondta, korábban is volt olyan személy, akit a tisztségre alkalmasabbnak gondolt, és most is van.

Azt mondta, hogy az államfői posztról hétfőn lemondott Schmitt Pállal mindig is szimpatizált, 2010 nyarán nem ellene érvelt, csak úgy gondolta, van nála alkalmasabb jelölt. Amióta azonban így meghurcolták, nőtt a rokonszenve is, mondta.

Szerinte az a plágiumügy tanulsága, hogy aki vállalja a köztársasági elnöki jelölést, készüljön fel a legrosszabbra. Egyben úgy vélte, hogy a politika nem semmisíthet meg egy egész életpályát.

A Népszabadságnak a politikus környezetéből azt mondták, Kövér nem örül neki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök őt szeretné elnöknek, de ha muszáj, elvállalja.

A Fidesz elnöksége csütörtökön összeül, és valószínűleg állást foglalnak arról, hogy kit jelöljön Orbán Viktor államfőnek, írja a Népszabadság. A hivatalos jelölés viszont csak április 16-án várható. A posztra szintén esélyesnek tartott Áder Jánosról fideszes források azt mondták a lapnak, hogy erősen gondolkodik, de feladattudatos. A lap fideszes forrásoktól úgy tudja, hogy Orbán Viktor „egy szép közfeladatot" szeretne a lemondott Schmitt Pálnak.

Az országgyűlési törvény ismét létrehozná a háznagy pozícióját, erről Kövér László azt mondta a Heti Válasznak, hogy a tisztség viselője a Ház adminisztratív munkáját felügyeli majd, munkamegosztásuk a házelnökkel a polgármester és az alpolgármester viszonyára hasonlít majd.

A Kossuth tér felújításáról azt mondta, hogy 2014-ben lesz az ütemterv szerint az átadás, de számol a nagy építkezéseknél jellemző kis csúszással. Szerinte az előző héten a térről elszállított Károlyi-szobor helyére az 1945-ig a területen álló Tisza István-szobor kerülhetne.

Egyben úgy vélte, hogy a Kossuth tér és a képviselői irodaház közötti térségben a nemzethez kötődő, jobb- és baloldali, „valóságosan progresszív történelmi szereplőknek" állíthatnának szobrot. Itt helyezné el Kovács Béla kisgazda politikus emlékművét, Kéthly Anna szobrát, erre a részre kerülhetne Nagy Imre is a már ott álló Bibó-mementó mellett.