Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Betiltotta a rendőrség a melegfelvonulást

2012.04.06. 14:43 Módosítva: 2012.04.06. 21:18
Megtiltotta a július 7-re tervezett melegfelvonulást a rendőrség arra hivatkozva, hogy a rendezvény miatt a közlekedést más útvonalon nem lehet biztosítani. Az Amnesty International szerint megdöbbentő, hogy a rendőrség annak ellenére a tavalyihoz hasonló döntést, hogy a bíróság azt hatályon kívül helyezte.

Megtiltotta a budapesti rendőrség a július 7-re tervezett melegfelvonulást – írta pénteki közleményében az Amnesty International.

Az Index birtokába került a tizenhárom oldalas rendőrségi határozat, amely hosszan részletezi, hogy a felvonulást a tervezett útvonalon (Városliget – Andrássy út – Alkotmány utca) azért nem engedélyezik, mert a közlekedést nem lehet más útvonalon biztosítani.

A szervezők a felvonulásról szóló bejelentést április 3-án tették meg, a tiltó rendőrségi határozatot pedig április 6-án kapták meg. A szervezők bíróságon támadták meg a rendőrség tiltó határozatát. A bíróság várhatóan három napon belül dönt az ügyben.

Az Amnesty International közleményében azt írja a tiltó határozat a szabad vélemény nyilvánításhoz, és a békés gyülekezéshez való jogok, valamint a diszkriminációmentesség elvének súlyos megsértése, amelyek a Magyarország által is ratifikált nemzetközi emberi jogi egyezményben is rögzítve vannak..

Ezt az útvonalat rendszeresen használják különböző sport vagy más jellegű rendezvényekre, tüntetésekre, ahogy az legutóbb egy hatalmas tömeg részvételével a kormány politikáját támogató felvonulás esetében is történt – írja a közlemény. A civil szervezet ezzel a juanuári Békemenet nevű felvonulásra utalt.

Jeney Orsolya, a civil szervezet magyarországi igazgatója közleményében azt írta: „Az, hogy a rendőrség idén újból megtiltja a Pride felvonulást azok után, hogy a tavalyi hasonló döntésüket akkor felülbírálta a bíróság, megdöbbentő”.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az Indexnek küldött válaszában azt írta: a rendezvény miatt a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. „A BRFK a gyülekezési törvény alapján a rendezvény adott útvonalon történő megtartását megtiltotta” - olvasható a rendőrség válaszában.

Tavaly február közepén a BRFK azt közölte, hogy a szervezők által kért felvonulási útvonalat azért nem hagyja jóvá, mert az komoly közlekedési korlátozásokkal járna. A Fővárosi Bíróság azonban néhány nap múlva hatályon kívül helyezte az erről szóló döntést.