Felmentették a dombóvári iskolaigazgatót

2012.04.06. 14:01
Első fokon felmentette a Szekszárdi Törvényszék, nem jogerősen a hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás vádja alól a dombóvári Eszterházy Miklós Szakképző Iskola korábbi igazgatóját és helyettesét - közölte a törvényszék büntetőkollégiumának vezetője.

Hauszmann-né Szőke Rita tájékoztatása szerint bűncselekmény hiányában ugyancsak felmentő ítélet született az intézményvezető-helyettes ellen emelt csalás vádpontban is.

Az ügyészség azzal vádolta Vida János volt igazgatót és helyettesét, Urbánné Patkás Mártát, hogy 2007-től 2009-ig egy kétéves képzésben részt vevő magántanulónak úgy igazolta az iskola elvégzését, hogy nem jelent meg félévi vizsgákon. A diák Urbánné Patkás Márta lánya volt. Az igazgatóhelyettest azért vádolták csalással, mert távolléte alatt elszámolt magának 19 tanórát.

Hauszmann-né Szőke Rita elmondta: a törvényszék azzal indokolta a felmentő ítéletet, hogy a bizonyítékok alapján nem volt igazolható, hogy az iskolai vezetők visszaéltek volna hivatali helyzetükkel; sem ők, sem a magántanuló nem szerzett jogtalan előnyt. A törvényszék szerint a nevelőtestület döntési mechanizmusa eleve kizárja az egyszemélyi visszaélés lehetőségét, a tanuló közokiratnak minősülő törzslapját pedig az osztályfőnök vezeti.

A csalás vádjának elbírálásánál a törvényszék a megtévesztő magatartást és károkozási szándékot sem látta igazoltnak. A Sajben Árpád vezette büntetőtanács szerint az igazgatóhelyettes a helyettesítéséért járó túlóradíj kifizetését szerette volna elkerülni azzal, hogy távolléte alatt rögzítette jelenlétét.

A vádlottak tudomásul vették az ítéletet, az ügyész a bűnösség megállapításáért fellebbezett.