Beismerte és nem bánta meg tettét a kulcsi gyilkos

2012.04.07. 01:00 Módosítva: 2012.04.07. 13:42
Már szerdán meghalt a kulcsi négyes gyilkosság első áldozata, az elkövető bátyja, derült ki a részletes beismerő vallomásból, melyet a pénteken elfogott H. Csanád Jutas tett. A nagyszülőkkel csütörtökön végzett. A többi családtagot először áramütéssel próbálta megölni. A férfi nem bánta meg tettét, családtagjait halálos ellenségeinek gondolta. Kényszergyógykezelésre egyelőre nem küldik, előzetes letartóztatásba helyezték. 10-től 20 évig terjedő, illetve életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújthatják.

Részletes közleményt adott ki szombat délben a Fejér megyei rendőrség a pénteki kulcsi négyes gyilkosságról. A 23 éves H. Csanád Jutast, akit még tegnap elfogtak a TEK munkatársai, sérülései miatt először a Dunaújvárosi Kórházba vitték, onnan szállították át a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra, majd később Székesfehérvárra, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol kihallgatták gyanúsítottként, majd bűnügyi őrizetbe vették.

Kezdeményezték előzetes letartóztatását is, ezt vasárnap el is rendelte a bíróság. A gyanúsított a délelőtti meghallgatása során ismét beismerte tettét, a bíróság határozatát tudomásul vette, így az előzetes letartóztatás jogerős. A kényszerintézkedést azért rendelték el, mert fennáll a bűnismétlés és a szökés veszélye. A nem nyilvános meghallgatáson a gyanúsított mellett a védőügyvéd, a bíró és az ügyész vett részt. A férfit több emberen különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják, amelyért 10-től 20 évig terjedő, illetve életfogytig tartó szabadságvesztést kaphat.

A rendőrségi közlemény szerint a helyszíni szemle adataiból és a vallomásából is az derült ki, hogy a négyes gyilkosságot előre kitervelten, különös kegyetlenséggel követte el.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Kihallgatása során részletes, beismerő vallomást tett. A gyilkosságok elkövetését elismerte, tettét nem bánta meg. Azt mondta, hónapok óta gyilkos ösztön ébredt benne, családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket. A Fejér megyei nyomozók négy rendbeli befejezett, míg három rendbeli kísérleti szakban maradt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett elkövetésével gyanúsították meg.

A rendőrség közleménye sorra veszi a pénteki történéseket. Az első bejelentés pénteken reggel 8 óra 40 perckor történt. Egy ismeretlen férfi jelent meg a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság épületében, és az ott tartózkodó fegyveres biztonsági őrnek azt mondta, hogy Kulcson fenyegetőzés és késsel hadonászás van. A férfi anélkül, hogy az általa elmondottakat a rendőrök pontosíthatták volna, elhagyta az épületet, az adatait sem hagyta meg. Később derült ki, hogy ő az az 56 éves férfi volt, akit később az elkövető szintén megsebesített, amikor a család segítségére sietett.

Vérző fejjel rohant ki

A következő bejelentés telefonon érkezett a rendőrségre 9 óra előtt néhány perccel Kulcsról. A bejelentő annyit mondott a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság ügyeletesének, hogy egy férfi rohant ki vérző fejjel a Hegyalja utca egyik lakóházából és azt kiabálta, hogy:”leszúrkodott mindenkit”.

Fotó: iBarakonyi

Ezután érkeztek a helyszínre a járőrök, akik azt látták, hogy a kulcsi épületben három ember meghalt, két nő pedig súlyosan megsérült, és sokkos állapotban van. A negyedik holttestet később találták meg a ház mögött. A harmadik sérült az a férfi volt, aki a szomszédoktól kért segítséget. Az elkövető a rendőrök kiérkezésekor már nem volt a helyszínen, időközben elmenekült.

A Kulcsról kivezető utakat lezárták, erősítés érkezett, és keresni kezdték a 23 éves H. Csanád Jutast, miután rögtön az elején felmerült, hogy ő támadta meg családtagjait. A helyszínen ekkor már több száz rendőr volt, köztük a TEK több műveleti egysége. Délben ők voltak azok, akik a ház mögötti erdős területen, a növényzet között fekve megtalálták a keresett férfit. Elfogása során ellenállást nem tanúsított. A kórházban megállapították, hogy nyolc napon túl gyógyuló kartörést szenvedett. Több vágott sérülés is volt rajta, ezeket – elmondása alapján – a bűncselekmények elkövetése közben szerezte.

Bátyját már szerdán megölte

Vallomása és a helyszíni szemle eredménye alapján a családtagokat különböző időpontokban és a házon belül különböző helyiségekben ölte meg. A rendőrségi közlemény igazolta azt a pénteken terjedő szóbeszédet, hogy az egyik áldozat már két napja halott volt. Az első támadás H. Csanád Jutas 34 éves bátyját érte még szerdán délután. Egy korábban vásárolt nyílpuskát akartak kipróbálni ketten a ház közelében lévő egyik félkész ingatlanban, amikor fivére egy késsel hátulról megszúrta. Dulakodás kezdődött, a támadó többször meg is vágta késsel. A báty meghalt. A bűntényt egyik családtagja sem vette észre. Miután az elkövető meggyőződött arról, hogy a bátyja meghalt, átöltözött, és megmosakodott.

A nagyszüleire másnap, azaz csütörtökön támadt rá. A 87 éves nagypapát este behívta a könyvtárszobába, majd először puszta kézzel, később egy rugós késsel támadta meg. Miután meghalt, a 83 éves nagymamát szúrta meg többször egy disznóölő késsel a hálószobájában. Az idős asszony is meghalt.

Áramütéssel akart ölni

A többi családtaggal pénteken áramütéssel akart volna végezni a rendőrség szerint. Be is vezette az emeletre vezető ajtó kilincsébe az áramot, ami miatt a házban áramszünet ugyan keletkezett, de áramütés senkit nem ért. Ezután ment fel 36 éves nővére szobájába, akire szintén késsel támadt rá. A nő kiabálni kezdett, a szülők segítségére siettek. Dulakodás alakult ki a támadó fiú és 60 éves apja között. Ekkor került elő a bozótvágó kés, amellyel először az apa próbált védekezni, de végül fia azzal és egy másik késsel őt is megölte. A fiú ezután támadt rá ugyanezekkel az eszközökkel 63 éves édesanyjára is. Az asszony életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Fotó: Máthé Zoltán

A nővérének mindeközben sikerült barátját, az 56 éves rácalmási férfit értesíteni a történtekről, és segítséget kérni tőle. A férfi először a rendőrségre ment, de a rendőri segítség megvárása nélkül elindult a kulcsi házhoz egy bottal a kezében. Amikor az elkövető meglátta, egyből őt is megtámadta a bozótvágóval. Ekkor sérült meg ő is súlyosan, de sikerült elmenekülnie, majd a szomszédoktól segítséget kérnie.

Nem küldik azonnal elmeorvoshoz

A rendőrök a több órás helyszíni szemle során lefoglalták a férfi által a gyilkos eszközöket: két bozótvágót, két kést és egy bicskát. Az elsődleges pszichiátriai vizsgálat alapján a gyanúsított azonnali kényszergyógykezelése, elmeorvosi megfigyelése nem vált szükségessé a rendőrség szerint. Hozzátették azonban, hogy a későbbiekben meg fogja vizsgálni elmeorvos.

A 23 éves férfi korábban nem került a rendőrség látókörébe. A sérülteket később fogják kihallgatni.

Jobban vannak a sérültek

Stabilizálódott az állapota a gyilkos  63 éves édesanyjának, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak a budapesti Honvédkórházba. Több műtétet hajtottak rajta végre, amelyek sikeresek voltak, közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtófőnöke szombaton. Továbbra is az intenzív osztályon ápolják. A műtétek után már jobb állapotban van a másik két sérült is, akiket Székesfehérvárra és Dunaújvárosba szállítottak. Répásy György, a Fejér Megyei Szent György Kórház ügyeletvezetője elmondta: az 56 éves férfi a kézsebészeti részlegen fekszik, állapota jó. Több órás műtétet hajtottak végre rajta pénteken, további műtétekre nem lesz szükség. Csak vágott sérülései voltak, az ujjpercein lévő nyílt törések is vágásból eredtek. Gyöngyösi Pál, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház ügyeletvezetője azt mondta, a tettes nővére túl van az életveszélyen a két és fél órás műtét után. Számos súlyos, mély – inakat és izmokat érintő - vágott és szúrt sebbel került a traumatológiára, a lábán, hónaljban, fején voltak sérülések. Védekezésre utaló vágott sebei voltak a karján, amelyek nyílt töréseket is eredményeztek. További, helyreállító műtétekre is szüksége lesz az inak esetében.