Orbán: Néha nyerek, néha veszítek

2012.04.07. 15:28
Schmitt Pál lemondása a saját döntése volt, az alkotmány nem vezet hatalomkoncentrációhoz, a gazdaság virágzik, és Magyarország legalább annyira demokratikus, mint az Egyesült Államok - mondta Orbán Viktor a Washington Postnak adott interjújában.

Hosszú és pörgős interjút készített Orbán Viktorral a Washington Post. A miniszterelnök Schmitt Pál lemondásával kapcsolatban elmondta, hogy bár ő egy barát és a magyar sporttörténet egy nagy hőse, a lemondás a saját döntése volt, amit el kell fogadni.

Arra, hogy ki lehet Schmitt utódja, Orbán nem válaszolt, ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy hírek szerint magától jobbra álló köztársasági elnököt szeretne, úgy reagált: "Áll bárki is tőlem jobbra? Mindig azzal vádolnak, hogy rohadtul jobbos vagyok."

Az új alkotmánnyal és a törvényhozási dömpinggel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, hogy az alkotmány lecserélése egy küldetés volt, és az önmagában nem teszi lehetővé, hogy koncentrálódjon a hatalom bárki kezében.

A bírák nyugdíjazási korhatárának kérdése elől Orbán azzal tért ki, hogy az általános nyugdíjkorhatár is 62 év, a médiaszabályozással kapcsolatos vádakra pedig azzal reagált, hogy egyrészt a médiatanács tagjait a parlament választja, és nem igaz hogy minden tag a Fideszből jött volna, másrészt pedig a média 90 százaléka magánkézben van, 75 százaléka pedig külföldi tulajdonban is. "Szóval menjen a tulajdonosokhoz, és kérdezze őket, miért nem biztosítják a sajtószabadságot" - mondta a miniszterelnök.

"Próbálja elképzelni, hogy Magyarország legalább annyira demokratikus, mint az Egyesült Államok" - mondta Orbán az állami cégek hirdetéseinek elosztásával kapcsolatos kérdésre, amire a riporter azzal reagált, hogy "Nem teheti minden szerv élére a saját embereit és mondhatja, hogy ez ugyanannyira demokratikus, mint az Egyesült Államok".

"Ez nem igaz" - mondta Orbán, aki szerint egy több - alkotmánybírói és számvevőszéki - kinevezést a szocialista párt volt képviselői kaptak. Emellett szerinte a Költségvetési Tanács három tagjából is kettő baloldali. "Hogy mondhatja, hogy minden intézményt mi vezetünk?" - kérdezte. Azzal kapcsolatban, hogy számos tisztségre immár kilenc évre szól a kinevezés, és ez garantálhatja a hosszútávó hatalmat a Fidesznek, Orbán azt mondta, hogy "2014-ben választások lesznek Magyarországon. Néha nyerek, néha veszítek."

Az IMF-tárgyalások feltételeit még mindig nem ismerjük a miniszterelnök szerint, a jegybanktörvénnyel kapcsolatos elvárásoknak pedig már eleget tettünk. Simor Andrást szerinte senki nem akarja elmozdítani az MNB éléről, és ez lehetetlen is, a fizetéscsökkentésre pedig azért volt szükség, mert "Magyarország egy szegény ország".

Orbán szerint az Egyesült Államokkal stratégiai szövetségesek vagyunk, és bár a Roosevelt teret átkeresztelték Széchenyi-re, nemrég szobrot kapott Budapesten Ronald Reagan, hamarosan pedig George H. W. Bush is kapni fog egyet.

Az elsimert egyházak számának radikális csökkentésével kapcsolatban Orbán megjegyezte, hogy csak az állami támogatáshoz van szükség regisztrációra, egyébként mindenki korlátozás nélkül alapíthat vallási közösséget. A melegházassággal kapcsolatos kérdésre úgy reagált, hogy élettársi viszonyra lehetőség van, de amit házasságnak nevezünk, az csak egy férfi és egy nő között jöhet létre. "Keresztény ország vagyunk. Ez történelmi tény" - mondta.

A válságadókra Orbán szerint a gazdasági válság miatt volt szükség, ugyannakkor azzal kapcsolatban, hogy ez nem gátolja-e a tőkebeáramlást, a miniszterelnök megjegyezte: "Virágzunk. Éppen két napja nyitottam meg a Mercedes gyárát, ami jövőre a GDP 1 százalékát fogja termelni."