Erőtlen ürüggyel tiltják a melegfelvonulást

2012.04.10. 22:51

A Human Rights Watch New York-i székhelyű nemzetközi emberi jogi szervezet felszólította a magyar rendőrséget, hogy változtassa meg azt a határozatot, amely megtiltja a nyári melegfelvonulás tervezett útvonalának a használatát.

A szervezet honlapjának keddi nyilatkozatában a HRW kelet-európai és balkáni kutatója úgy vélekedik, hogy a közlekedés aránytalan akadályozására való hivatkozás csak "erőtlen ürügy", mert "a közlekedés miatt más felvonulásokat nem állítottak le ugyanezen az útvonalon".

A HRW úgy véli, hogy a rendőrségnek engedélyeznie kell a tervezett menetet, kötelessége megkönnyíteni a békés haladását, és meg kell védenie a résztvevők biztonságát, el kell érnie, hogy a melegek ellen tüntetők ne tudják megzavarni a felvonulást.

A szervezet az állásfoglalásban emlékeztet rá, hogy az előző évben a rendőrség hasonló határozatot hozott, de azt a bíróság felülvizsgálta. A bíróság döntése ellenére a HRW úgy látja, hogy "Magyarországon az elmúlt két évben fokozódtak a korlátozások az emberi jogok területén".