Újabb betegszállító cég adja fel Szegeden

2012.04.10. 09:42

Már csak két betegszállító cég marad Szegeden, a márciusban bedőlt vállalkozás után májusban újabb áll le, és a harmadik is jelezte, üzemanyagár-kompenzáció híján nyáron befejezi.

Alig több mint egy hónapja vonult ki a piacról a Maros Sped, amely Szeged területének negyedéről, valamint több környékbeli településről szállította a betegeket. Helyettesítése azóta sem megoldott, a másik három cég vette át a feladatait. Májustól rendeződne a helyzet, ekkorra azonban újabb vállalkozás áll le, a Medico-Trans Kft. Erről a cég március 27-én levélben tájékoztatta az OEP-et és az ÁNTSZ-t – írja a delmagyar.hu.

Az okokról Zs. Tóth Endre cégvezetőt nem akart nyilatkozni, a lap  úgy tudja, a Maros Spedhez hasonlóan anyagi megfontolásból döntöttek az OEP-finanszírozott betegszállítás befejezéséről. A cég működteti a betegtaxit, amely Szegeden és vonzáskörzetében fuvaroz hasonlóan, mint a betegszállítók, csak privát megrendelésre, és jóval gyorsabban. Májustól csak a magánszektorból él majd.

Tanács Róbert, az Országos Betegszállító Szolgálat Csongrád megyei irányító szervezetének vezetője azt mondja, hogy nyártól komoly problémákra lehet számítani. Miután a Maros Sped kiszállt, a helyére egy másik, megyén kívüli betegszállító cég pályázott. A szegedi Nüke Kft. ezek után kapacitást cserélt vele: Bács megyei munkáit odaadta, és helyette átvette három autóval a szegedi területet. Ez a rendszer májustól működne, de most az a helyzet, hogy az újabb bedőlés miatt akkortól ismét három autó hiányozni fog.

Szegeden így mindössze két betegszállító cég marad, ők együtt összesen két tartalék autóval rendelkeznek. „Ezt már adminisztratív módon nem lehet megoldani úgy, ahogyan a Maros Sped kiesésekor tették. A Medico-Trans betegeit már biztosan nem vehetjük át” – mondta Tanács Róbert, aki szerint az egész megyei ellátás összeomolhat hónapokon belül.