Lista készült a lázadó diákokról

2012.04.11. 16:49 Módosítva: 2012.04.11. 16:54

Listát készített a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium ideiglenes igazgatója azokról a diákokról, akik ma nem mentek iskolába. Az ideiglenes igazgatói posztra pályáztatás nélkül kinevezett Mede Norbert személye ellen több szülő is tiltakozott. Egy múlt heti fórumon egy részük kilátásba helyezte, hogy a tavaszi szünet utáni három tanítási napra nem engedik a gyerekeket iskolába.

Szerda reggel az első óra előtt Mede egy rövid eligazítás tartott a diákoknak az iskola aulájában, ahol elmondta, hogy rendes tanítási napot tartanak, kivéve, hogy rövidített órákat iktattak be, mert délután a tanároknak nevelőtestületi ülést tartanak, ahol ismerteti a fenntartó véleményét a kialakult helyzetről.

Ezután Mede megkérte az összes osztályt, hogy egy fehér lapra írják fel azokat, akik nem tartózkodnak az iskola épületében. Az egyik tanár szerint a gimnáziumban volt olyan osztály, ahol senki sem hiányzott, míg máshol 6-7 diák nem ment iskolába. Azok a diákok aki viszont bementek, de nem értettek egyet az igazgató kinevezésével, azok az iskola fehér egyen pólóját viselték.

Kedden Mede Norbert levélben szólította fel a szülőket és a tanárokat, hogy szerdán mindenképpen folytatódni fog a tanítás a gimnáziumban, és akik nem engedik iskolába a gyerekeiket, azoknak a következményeket vállalniuk kell. Az igazgató állítólag kedden minden tanárt külön felhívott telefonon, hogy megtudja, ki az, aki nem fog bemenni az iskolába.

Délután a tanároknak tartottak értekezletet a kialakult helyzet miatt. Ezen részt vett a PMIK több képviselője is, akik a kinevezés jogszerűsége mellett érveltek.  A tanárok szerint a megbeszélés parttalan volt, nem vezetett eredményre.

A megbeszélésen részt vevő egyik tanár lapunknak elmondta, ennek jogszerűségét nem is vitatják, csak a szakmai indokot nem értik, hogy miért Medét jelölték ki az ideiglenes posztra. Horváth Péter, a PMIK vezetője erre állítólag azzal érvelt, hogy vannak személyes okai is a kinevezésnek, és ő úgy ítélte meg, hogy Czita Zoltánt a tantestület irányítja, míg Mede karakteresebb ember. Ezután Horváth Péter arra kérte a tanárokat, lássák el feladataikat, hogy zökkenőmentes tudják lebonyolítani az érettségit.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szigetszentmiklósi Batthány Kázmér Gimnáziumban azután mérgesedtek el az indulatok, hogy az ideiglenes igazgatói posztra pályáztatás nélkül Mede Norbertet, a nevelőtestület egyik tanárát nevezte ki a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK), miután érvénytelenné nyilvánították az igazgatói posztra kiírt valamennyi Pest megyei pályázatot.

Az új pályáztatás eredményes befejezéséig viszont nem az iskola korábbi megbízott igazgatóját, Czita Zoltánt, hanem Medét jelölék ki a gimnázium ideiglenes igazgatójának. A helyi vélemények szerint Mede egyértelműen politikai hátszelének köszönheti a kinevezést.

Szerdán 18 órától a tiltakozó tanárok, szülők és diákok demonstrációt szerveznek.