Beárazta a Fidesz Ádert

2012.04.11. 06:42
Bíznak Áder János bajtársiasságában a kormánypárti képviselők és arra számítanak, ha államfővé választják a jelenlegi EP-képviselőt, nem fog törvényeket visszaküldeni az Országgyűlésnek. Múlt hét óta újabb jelölt nem merült fel a Fidesz elnökségében, továbbra is Áder a legesélyesebb az államfői posztra.

A Fidesz elnöksége nem tárgyalt új jelöltekről, így továbbra is az a legvalószínűbb, hogy Áder János lesz a kormánypártok államfőjelöltje - mondta az Indexnek kedden több befolyásos fideszes képviselő, akik rálátnak a párt szűk vezetésének döntéseire.

"Beárazta a frakció" - fogalmazott az egyik kormánypárti politikus arra utalva, hogy a képviselők négyszemközti beszélgetésein is Áder jelöltséget valószínűsítik. Egy magas beosztású kormányzati tisztviselő pedig azt mondta: úgy tudja, Áder el is fogadta a jelöltséget.

Több forrás is arról beszélt, hogy a jelenleg EP-képviselőként dolgozó Áder egy hetet kért Orbán Viktor kormányfőtől, hogy a Brüsszelben élő családjával átbeszélje a felkérést. A kormányfő biztonsági okokból azonban úgy döntött, hogy ennél több időt ad, és csak április 16-án közli, ki lesz a jelöltje. Hiába tűnik tehát biztosnak a jelölt személye, a Fidesz köti magát ahhoz a korábbi ígértéhez, hogy április 16-a előtt nem árulja el, kit javasolnak Schmitt Pál helyére.

Áder bajtársiasságban bíznak

Áder nevének emlegetése mellett az államfőállítás más részlete nem volt téma a kormánypárti képviselők között – állította több forrás. Egy képviselő ezt azzal magyarázta, hogy a rutinos fideszesek nem is próbálnak beleszólni a kérdésbe, tisztában vannak azzal, hogy Orbán Viktor kormányfő-pártelnöknél van a jelölés joga, nekik nincs belszólásuk a folyamatba. Az államfőállítás így nem került szóba a hétfői frakcióülésen sem. Ott főként arról a javaslatról volt szó, ami kimondaná, hogy a képviselőknek a következő ciklustól kezdve a képviselőség mellett nem lehet más kereső tevékenységük.

Több fideszes politikus szerint Áder államfőként valószínűleg nem dobna vissza törvényeket az Országgyűlésnek. Ezt azzal indokolták, hogy Áder a bajtársiasság miatt valószínűleg megbízható lenne. Öt-hat képviselő közül mindössze egy mondta, hogy mivel Áder jogász végzettségű, így elképzelhetőnek tartaná, hogy bizonyos esetekben megfontolásra visszaküldene néhány jogszabályt. Hozzátette: Schmitt Páltól eltérően Áder visszafogottabb, távolságtartóbb államfő lenne.

Keresztbe tudna tenni az ellenzék

Az egyik forrás arról beszélt, ha lenne igazi ellenzék, akkor meg tudná nehezíteni a kormánypártok dolgát, többek között azzal, hogy olyan jelöltet javasolna, akire a Fidesz nem tudna nemet mondani. Példaként Szapáry Györgyöt, korábbi MNB-alelnököt említette, aki washingtoni nagyköveti megbízatása előtt Orbán tanácsadója volt. Az ellenzéki pártok számára Szapáry azért lehetne kedvező, mert nem politikus karakter. Erre utal az is, hogy fél évvel a Fidesz választási győzelme előtt, 2009 őszén a HVG-nek Szapáry azt mondta: a Fidesz hatalomra kerülve nem biztos, hogy mindent vissza fog csinálni a Bajnai-kormány megszorításaiból.

A forrás hozzátette: a Fidesz ellenzékben, 2005-ben keresztbe tudott tenni az MSZP-nek és el tudta érni, hogy a szocialista jelölttel, Szili Katalinnal szemben Sólyom Lászlót válasszák meg köztársasági elnökké. Igaz, a kormánypártoknak akkor nem volt kétharmados többsége. A Fidesz, amelynek akkor pont Áder volt a frakcióvezetője, azt használta ki, hogy a kisebbik koalíciós párt, az SZDSZ sem Szilit, sem Sólyom Lászlót nem támogatta. A Fidesz képviselői az első fordulóban taktikai okokból még nem szavaztak, a harmadik fordulóban, amikor már elegendő volt az egyszerű többség, 185:182 arányban megszavazták Sólyom Lászlót. Ilyen meglepetésre most nem lehet számítani.

A fordulat

Schmitt Pál hétfőn a parlamentben jelentette be, hogy lemond az államfői posztjáról. Kormánypárti képviselők múlt hétfő délután az Indexnek még arról beszéltek, hogy Kövér László házelnököt tartják a legesélyesebbnek az államfői posztra. A források kedden már Áder jelölését tartották valószínűnek, feltehetően azért, mert Kövér visszakozott.

Ez derült ki Kövér múlt heti nyilatkozataiból is, csütörtökön az Echo Tv-nek Áderről azt mondta: "Az én jelöltem ő". Hozzátette: "igen, azt gondolom ő egy kiváló ember, alkalmas lenne ennek a pozíciónak a betöltésére". Saját magáról Kövér azt mondta: "Nem az a fajta vagyok, aki elugrik a felelősségvállalás elől, ha egyébként az a kollektív bölcselet, hogy valamilyen pozícióra én vagyok a legalkalmasabb személy".

Múlt hét óta többször is kerestük telefonján Ádert, de nem sikerült elérnünk. A politikus hétfőn az Origónak a képviselői irodaházban arra a kérdésre, hogy elvállalja-e a köztársasági elnöki posztot azt mondta: "Idő előtti a kérdés".