Konténerváros lesz a Zöld Pardon új versenytársa

2012.04.11. 10:58
Minden korábbinál nagyobb szabadtéri szórakozóhely nyílik néhány héten belül a Rákóczi híd pesti végénél. A több színpaddal rendelkező Park tizenkétezer fős rendezvények, fesztiválok befogadására is alkalmas lesz. A Soroksári út melletti területet a főváros adta bérbe két évre az új hely tulajdonosainak.

Egy tervbe vett fővárosi P+R parkoló helyén indul Budapest legújabb tömegszórakozóhelye májusban. A Park névre keresztelt fesztiválkombinátot a Duna pesti oldalán, a Rákóczi híd végénél található vasúti csomópont közepén alakítják ki, alig egy kilométerre a híd másik oldalán működő Zöld Pardontól.

A Soroksári úti OBI áruházzal szemben található 11 ezer négyzetméteres háromszög alakú füves területre és a környékre a fővárosi önkormányzat a dugódíj bevezetésével összehangoltan parkolók létrehozását tervezte. Városházi forrásaink szerint a belvárosi autóforgalom csökkentését célzó rendszer csúszása miatt a telek egyelőre üresen marad, ezért két szezonra lehetőség nyílt a terület bérbeadásra.

A nyári koncerthelyek sorát bővítő Park egy minden eddiginél nagyobb, öthelyszínes komplexum lesz. Az Index információi szerint az üzemeltetők a színpadok mellé 172 konténerből álló ideiglenes építményrendszert is felhúznak. A konténerek közül 13-ban iroda, 24-ben szaniterblokk lesz, a többi 135-ben viszont szórakozóhely különféle helyszínei működnek majd.

A Park tervezésénél a legfontosabb szempont az volt, hogy olyan állandósult fesztiválhelyszín legyen, amely képes tömegrendezvényekhez magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtani, és kielégít minden technikai és biztonsági követelményt – mondta az Indexnek a Park tervezője. Rimóczi Imre, a Dinamo Építészcsoport tagja szerint emellett egyedi építészeti karakterisztikát is megpróbáltak belevinni a projektbe. A gyors építhetőség-bonthatóság, és a környezetkímélő szempontok miatt esett a választás a hajózásban, szállítmányozásban használt konténerekre, és úgy döntöttek, hogy szinte az egész felépítmény ebben a modulrendszerben épüljön meg.


View Park in a larger map

Rimóczi szerint a használt konténerek építőelemként való újrahasznosítása nemzetközi trend. Számtalan jól sikerült példa bizonyítja, hogy nemcsak fesztiválokat kiszolgáló ideiglenes építményeknél lehet alkalmazni ezt a technológiát, hanem akár lakóépületeknél vagy nagyméretű irodaházaknál is. A használt tengeri konténer gyakori alapanyag a kortárs kiállítóterek létrehozásánál is, mert indusztriális alap atmoszférája jól befogadható a művészek és a közönség számára.

A Park építésében felhasznált készre szerelt konténerek Magyarországon és Horvátországban készülnek. Az építési megoldás előnye, hogy a szezononkénti felállítására nem kell építési engedély, viszont a konténerek mint rendezvényeket kiszolgáló eszközök, biztonsági minősítési tanúsítványt kapnak.

A konténereket a szezon végén elbontják, majd ugyanezekből az építőelemekből a következő évben akár egy teljesen más módon kialakított fesztiválhelyszín is létrehozható.

A több tízmilliós beruházás hasonlósága a már említett Zöld Pardonnal nem véletlen. A Park egyik tulajdonosa korábban a ZP alapítója volt. Pálffy András a Park beindításával párhuzamosan kiszáll a másik szórakozóhely mögötti vállalkozásból. Pálffy üzlettársa Juhász Dávid, aki a Morrisons's klubok tulajdonosaként ismert a szakmában.

A ZP tizenegy éven át a Petőfi híd budai lehajtója által körbehatárolt területen működött, tavaly ősszel azonban végleg megszűnt a XI. kerületi önkormányzat és tulajdonosok közötti szerződés. A szórakozóhelyet el kellett bontani. A folytatásról sokáig nem lehetett pontosat tudni, csak egy hónapja jelentették be, hogy az új hely az Infopark mellett a Rákóczi híd lehajtójánál lesz. Nemrég a Morrison'st is kellemetlenségek érték. A Vígszínházzal szemben található Morisson's 2-t egy március közepén lezajlott hatósági ellenőrzés után zárták be két hétre, mert a szórakozóhelyen többen tartózkodtak, mint ahány főt a West Balkán tragédia után bevezetett befogadási limit lehetővé tett volna.