Nem hallgatnak bele többé a börtönben a védői telefonokba

2012.04.11. 11:51

Elfogadta az ombudsman ajánlását a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, és utasította beosztottjait, hogy a jövőben ne hallgassanak bele ellenőrzésképpen az előzetesben lévők és védőik közt zajló telefonbeszélgetésbe. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdai közleménye szerint Szabó Máté úgy gondolta, hogy ez a gyakorlat közvetlenül veszélyeztette az előzetesen letartóztatottak védelemhez való jogának érvényesülését.

Az ombudsman szerint ellentmondás volt az igazságügyi minisztérium rendelete és a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának intézkedése között. A minisztérium rendelete kimondja, hogy "az előzetesen letartóztatott írásban és távbeszélőn ellenőrzés nélkül érintkezhet a védőjével, a telefonos kapcsolat csak az intézet készülékén történhet, a beszélgetés nem ellenőrizhető, az intézet azonban visszahívással meggyőződhet a hívás jogosságáról".

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka ezzel szemben úgy rendelkezett, hogy vagy a hívás előtt kell ellenőrizni a telefonszám és a hívni kívánt ember azonosságát, vagy a kapcsolat létrejöttekor kell meggyőződni a hívott fél kilétéről. Az ombudsman rámutatott: az ügyvédi hívások így ugyan elvben a nem ellenőrizhető csoportba tartoztak, a lehetőség mégis adott volt rá, hogy a börtönszemélyzet röviden – általában 10 és 30 másodperc közötti időtartamra – belehallgasson a beszélgetésekbe.

Az országos parancsnok végül az ombudsman ajánlásának megfelelően rendelkezett arról, hogy az intézkedésben szereplő kifogásolt szövegrészt helyezzék hatályon kívül, és körlevélben utasította a büntetés-végrehajtási intézetek vezetőit, hogy a telefonos rendszer átállításával biztosítsák a beszélgetések ellenőrizhetetlenségét.