Új hőkamerarendszert adtak át a szerb határon

2012.04.12. 13:39

A magyar-szerb határ Csongrád megyei szakaszán új hőkamerarendszert adtak át csütörtökön. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a röszkei avatóünnepségen arról beszélt, Magyarország megvédi határait, polgárait, és teljesíti uniós kötelezettségeit, ezzel megvédi az EU ránk jutó külső határát is.

A magyar-szerb és a magyar-ukrán határon stabil hőkamera- és területvédelmi rendszereket telepítettek, a már befejeződött és a folyamatban lévő fejlesztések összköltsége mintegy 2,3 milliárd forint, melynek 75 százalékát uniós támogatás fedezi, mondta. Az államtitkár szerint a fejlesztések célja, hogy a Nyugat-Balkán irányából érkező, egyre több illegális migráns ne juthasson be Magyarországra és így az Európai Unióba. A fejlesztések folytatódnak, korszerű járművek beszerzését készítik elő, új kommunikációs eszközöket kapnak a határrendészek, hamarosan megújul a határrendészeti kirendeltségek informatikai rendszere, és korszerűsítik a határátkelők rendszámleolvasó-rendszereit is, közölte Kontrát.

Lukács János Csongrád megyei rendőrfőkapitány szerint az elmúlt években Röszke környékén volt a legerősebb a migrációs nyomás, 2011 végétől azonban már a magyar-szerb határnak a megyére eső teljes 61 kilométeres szakaszán próbálkoznak a határsértők. Csongrád megyében a magyar-szerb zöldhatáron 2010-ben 1385, tavaly pedig 2089 illegális migránst fogtak el. Ebben fontos szerepet játszott az a stabil hőkamera, amely 2010 szeptemberétől működik Röszkén, a berendezés segítségével eddig 304 esetben összesen 1018 határsértőt fogtak el, mondta a tábornok.

Az eszköz eredményes használatának következménye, hogy az embercsempészek egyre többször próbálkoznak a Tisza bal partján, Tiszasziget térségében, tette hozzá. Ezért a második – most felavatott - stabil hőkamerát ott helyezték üzembe. A március 8-ától működő eszköz segítségével 22 felderítés során 96 illegális migránst fogtak el.

Éberhardt Gábor, a Szeged Határrendészeti Kirendeltség vezetője közölte, a röszkei és a tiszaszigeti stabil hőkamera a Csongrád megyei magyar-szerb határszakasz kétharmadát fedi le. A 42 méter magas oszlopon lévő berendezések látótávolság 18-20 kilométer, így a zöldhatárhoz közeledő migránsokat már a szerb oldalon felfedezhetik. A berendezések operatív központja Röszkén van, innen irányítják a járőröket, akik mozgását digitális térképen is követhetik.  • Hírek
  • Bankszámla