Áder nem volt ott, mégis felkérték államfőnek

2012.04.13. 15:56
Pénteken délután tanácskozott a Fidesz elnöksége Schmitt Pál köztársasági elnök utódlásáról. A zárt ajtók mögött zajló több órás megbeszélésről a korábban esélyesnek tartott Kövér László távozott elsőnek. A testület egyhangúlag Áder János jelölését támogatta.

Nem volt ott Áder János a Fidesz elnökségi ülésén, ahol az új köztársasági elnök személyre kellett végleges jelölést tennie a pártvezetőknek, ennek ellenére a pártvezetés egyhangúlag a Fidesz jelenlegi brüsszeli uniós képviselőjét támogatta.

Orbán Viktor miniszterelnök nem sokkal Schmitt Pál két héttel ezelőtti lemondása után bejelentette, hogy az április 16-i, hétfői frakcióülésen fogják megnevezni a Fidesz jelöltjét.

A pénteki elnökségi ülés volt az utolsó alkalom a személy kiválasztására.

Az Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában tartott megbeszélésről Kövér László ideiglenes köztársasági elnök távozott először.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Kövér szűkszavúan nyilatkozott az ott várakozó újságíróknak. Annyit mondott, hogy őt nem kérték fel a posztra. Azt is elmondta, hogy Áder János, pénteken nem volt bent a parlamentben.

Korábban az szivárgott ki a jelöléssel kapcsolatban, hogy miután Kövér nem vállalta az államfői megbízatást, Orbán másik régi párttársát, Áder Jánost kérte fel. Áder azonban időt kért, hogy megbeszélje családjával a lépést. Ádernek elvileg az elnökségin kellett volna nyilatkoznia, milyen döntésre jutott.

04

Áder hiányzása azonban nem zavarta meg a korábban bejelentett menetrendet. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője úgy foglalta össze az Orbánnál folytatott konzultáció, hogy a miniszterelnök hétfőn este a képviselőcsoport előtt be fogja jelenteni, kit kértek fel Schmitt utódjának.