Még Fico meglepetésembere is minálunk vett házat

2012.04.13. 00:00
Szlovákiai politikusok költöztek Magyarországra. Legalábbis Feketeerdő új lakóparkjában szinte csak szlovákok vettek ingatlant, köztük az új igazságügyminiszter, Tomas Borec. Megnéztük, mit tud a Mosonmagyaróvár melletti falu, hogy az északi szomszédaink itt találtak otthonra.

Na predáj (Eladó). Betónové ploty (Betonkerítés). Stavebné pozemky na predaj a moznost objednania rodinnych domov (Építési telek eladó, és itt a lehetőség, hogy családi házat rendeljen). – Ilyen és ezekhez hasonló hirdetések olvashatók több táblán is Almáskerttől nem messze. Almáskert I. és II. jelöli azt a lakóparkot, ahol az elmúlt öt-hat évben több tucat szlovák család is földet és házat vett. Ők vannak itt többségben, a legtöbb ingatlan előtt szlovák rendszámú autók állnak, míg magyar vásárlók csak néhányan akadtak, egy részük viszont ki is tűzte a házára a nemzeti lobogót és az Árpád-sávos zászlót.

A Kisalföld írta meg csütörtök reggel, hogy Tomáš Borec, a Fico-kormány frissen kinevezett igazságügyi minisztere is itt, a kicsivel több mint ötszáz fős Feketeerdőben vett ingatlant. A falu Mosonmagyaróvártól nyolc kilométerre északra, a Mosoni-Duna partján fekszik, így a munkavállalók nagy része Dunakilitibe és Mosonmagyaróvárra jár dolgozni, és mivel minden ötödik lakos szlovák, egyre többen dolgoznak Pozsonyban is. Összességében elmondható, hogy a házak nagy része új építésű, a település rendezettnek tűnik, a füvet a kertekben gondosan lenyírják.

Az ügyvédi kamara elnöki székét a politikáért feladó Borec egyszintes háza nem tűnik ki a többi közül. Szomszédai szerint már birtokba is vette, legalábbis valaki lakik ott. Novák András polgármester a Blikknek azt mondta, hogy a miniszter leginkább csak hétvégente szokott itt megfordulni, de a felesége több időt szokott Feketeerdőben tölteni.

A kormánytag házától nem több mint száz méterre lakik a pozsonyi parlament egyik magyar képviselője, aki korábban neve elhallgatását kérte. Ő még egyetemi tanárként vett itt telket, hogy majd nyugdíjas éveiben ide vonuljon vissza. A háza azóta sem készült el – mesélték a közelben lakók.

Kicsoda az a Tomáš Borec?

A Robert Fico vezette, frissen hivatalba lépett szlovák kormány egyik meglepetésembere Tomáš Borec.

Fico, csakúgy, mint magyarországi kollégája, Orbán Viktor, szereti a meglepetéseket. Így történhetett, hogy az újságírók még a kormánypárti smeres képviselőknél is hamarabb tudták meg, hogy az ügyvédi kamarát két éve elnökölő, a politikába magát sohasem ártó Borec vezeti majd az igazságügyi tárcát.

A 45 éves miniszter Pozsonyban, Brüsszelben és Londonban tanult, 2000 óta saját ügyvédi irodája van. A bumm.sk idéz egy Boreccel 2010-ben készült interjúból, ahol arról beszél: a bíróságok általánosságban nagyon lassúak, és mélyreható reformra van szükség.

A szlovák házaspár elmondta, hogy amikor négy éve megvették az egyik almáskerti telket, akkor az csak 780 ezer forintba került, miközben egy ugyanakkora területű földdarabot a határon túl hatmillió forintért árultak. Mint elmondták, főként az olcsó ingatlan vonzotta ide őket, nem az alacsonyabb élelmiszerárak. "Nem feltétlenül éri meg itt vásárolni, mert ugyan van, ami olcsóbb, de van, ami nem" – mondták. Pozsony – ahol az ingatlanárak az ittenieknek a többszörösei – innen csak 35 kilométerre van, úgyhogy éppen elég közel laknak a munkahelyükhöz ahhoz, hogy ideköltözhessenek, de mondjuk munka után még ott vásároljanak be.

Amikor öt-hat éve elkezdtek a szlovák vevők itt építkezni, mindenkinek az egyik elsőként ideköltözött építési vállalkozót ajánlották, akinek már készen állt a háza – mondták. Időközben azonban beütött a világválság, a még be nem fejezett építkezéseket pedig félbehagyták, vagy el sem kezdték. Egyes telkeken még semmi sincs, máris szlovák táblák hirdetik, hogy eladók.

Az új Fico-kormány. Borec a középső sor bal szélén

A falu szélén dolgozó idős vendéglős elmondta, hogy fiatal korában még ő is járt az Almáskertbe gyümölcsöt szedni, de a fákat mára többnyire kivágták, a földet pedig kiárusították. Az új lakók azonban nem hozzák be az eurót – panaszkodott.

A bolt nem megy olyan jól – bár a pénteki halászlénapon több a vendég –, pedig egy-két éve még úgy volt, hogy bicikliutat fognak arrafelé építeni. Feketeerdő határától egészen a mosonmagyaróvári temetőig karókkal és dróttal jelölték ki a megépítendő bicikliutat, de ebből egyelőre nem lett semmi. "Pedig szoktak erre járni holland, francia, de még japán biciklisek is, akik Németországból jönnek, és hetekkel előre megtervezik a pontos utat Budapestig" – mondta. Hozzátette: a szűk utakon az autósoktól annyira kellett tartaniuk, hogy gyakran a félelemtől reszketve tértek be egy italra a fogadóba.

A lakóparktól nem messze, a falu határán kívül egy félkész palota áll, amit a tulajdonos eredetileg szállodának szánt. Még mindig bíznak abban, hogy valahogyan be tudják majd fejezni, pedig már vagy két éve leállt az építése – árulta el kérdésünkre a vendéglős. Annak ellenére, hogy a munka megállt, itt is jó állapotban van a fű, és általában elmondható, hogy az ingatlant karban tartják.

Feketeerdő önkormányzata egyébként egy kultúrházon és egy könyvtáron kívül egy orvosi rendelőt is fenntart, ami persze nem egy klinika.