Feljelentés tett a Kehi MÁV-ingatlanok eladása miatt

2012.04.13. 07:54

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata szerint a piaci ár töredékéért játszotta át a MÁV 2004-2005-ben két szolnoki ingatlanját egy MSZP-közeli társaságnak, amely két hónappal később 130 millió forintos haszonnal adta át azokat a Tesco projektcégének, írja a Magyar Nemzet. A vasúttársaságot a Kehi szerint összesen 185 millió forintos vagyoni kár érhette. A hivatal csütörtökön büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen.

A Tesco-Global Zrt. áruházat szeretett volna építeni a területen, és az általa megbízott cég már 2002 óta tárgyalt a MÁV-val az ingatlanok megvásárlásáról, a tárgyalások azonban évekig eredménytelenek voltak. Majd a MÁV 2004-ben árverést írt ki az egyik terület értékesítésére. Az árverésen 29,6 millió forintért jutott hozzá az ingatlanhoz a Balo Kft, amely ebben az időszakban hivatalos dokumentumain az MSZP Köztársaság téri székházát adta meg címként. A cég egyik tulajdonosa Hámori Csaba volt, aki a rendszerváltás után MSZP-s országgyűlési képviselő volt, a másik tulajdonos pedig a MÁV Ingatlankezelő Kft. felügyelőbizottsági tagja volt. A másik ingatlant árverés nélkül, nettó 6 millió forintért vették meg 2005 januárjában. A két ingatlant gyorsan egyesítették, és 2005. február 17-én 167 millió forintért adták tovább a Tesco projektcégének, az pedig 54 milliós haszonnal tovább a Tescónak.

A Kehi feljelentése szerint az árverés csupán formális volt, és többszörösen megsértették az árverési szabályokat. A másik ingatlan eladását pedig azért tartják szabálytalannak, mert nem írtak ki rá pályázatot vagy árverést.  • Hírek
  • Csok