Központi iskolafenntartó alakul

2012.04.13. 06:57

A Nemzetierőforrás-minisztérium irányítása alatt létrejön egy fenntartói szervezet az iskolák állami kézbe vételére vonatkozó kormánydöntés szerint, mondta a Magyar Nemzetnek Gloviczki Zoltán, a közoktatásért felelős helyettes államtitkár. A központi fenntartói szervezet az iskolák átvételéről gondoskodik, és köztes szintet képez az intézmények és a minisztérium között. Működésében és feladataiban a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézethez fog hasonlítani, amely a kórházak állami átvételét intézi.

2013 januárjától minden általános és középiskolát magához vesz az állam. A Magyar Nemzet úgy tudja: az önkormáyzatok csak az intézmények ingó és ingatlan vagyonát kezelhetik, minden oktatással kapcsolatos jogosítványt elvesznek tőlük. Gloviczki közölte a lappal: a fenntartó fogja végezni a tanügy-igazgatási feladatokat, gyakorolja az intézményvezetők feletti munkáltatói jogokat, hozzá tartozik majd a pedagógusok bérgazdálkodása, és az állam kötelessége lesz a taneszközök biztosítása is. A fenntartóváltás összesen 4 169 iskola 5 923 telephelyét, 1 418 000 tanulót és 121 518 pedagógust érint.

A Magyar Nemzet megjegyzi: nagy kérdés, hogy a központi fenntartó figyelembe fogja-e venni a különböző területek, intézmények eltérő költségigényeit, a helyi sajátosságokat és szükségleteket.