Megszűnik az ingyen parkolás a Kolosyn

2012.04.13. 13:50
Május közepétől indulhatnak el a munkálatok Óbuda frekventált területén, a Bécsi, Nagyszombat, Lajos és Szépvölgyi út között. A parkolóhelyek nagy része megszűnik, két utca kivételével az autósforgalom is, a december 31-ig tartó építkezés alatt pedig csak gyalogosforgalom lesz.

Az Óbuda Promenád projektnek köszönhetően 2013-tól megszűnik az áldatlan állapot a Kolosy téren, igaz, a nagyszerű ingyenes parkolásnak is búcsút mondhatunk.

720 milliós fejlesztés kezdődik jövő hónapban Óbuda egyik legfrekventáltabb környékén, a Bécsi út – Nagyszombat utca - Lajos utca – Szépvölgyi út által határolt területen. Az Óbuda Promenád Fejlesztése Projekten belül megszépül a Kolosy tér, a környék utcái (kivéve a Bécsi utat) díszburkolatot kapnak, két utca kivételével (Bokor és Csemete utca) kitiltják az autókat, és mindenhol egy szintre hozzák majd az utcákat a járdákkal. Az uniós pályázaton elnyert 720 millióhoz csak 23% önrészt kellett az önkormányzatnak állnia.

Május 5-én fog kiderülni a tárgyalásos közbeszerzés eredménye. Két ajánlat érkezett a fejlesztésre, de az egyik jóval magasabb árat mondott, mint ami az önkormányzat rendelkezésére állt, ezért ez a cég kiesett. A másik céggel jelenleg is tárgyal a projektet irányító Óbuda Békásmegyer Városfejlesztési Nonprofit Kft..

Ha elfogadják a legújabb terveket május 5-én, akkor május közepén indulhatnak a munkálatok, erre az önkormányzat felelőse szerint nagy esély van. A Kolosy téri piac igazgatóságán megtudtuk, hogy volt már április elsejei időpont is az építkezés megkezdésére, de legutóbb azt mondták nekik, június elsején kezdődnek meg a munkálatok. Az önkormányzat szerint valóban április elején kezdték volna az építkezést, de nagyon elhúzódott a közbeszerzési eljárás, emiatt csúsznak. A műszaki tartalom pontos meghatározásával kapcsolatos egyeztetések még mindig nem zárultak le.

Az ügyért felelős Puskás Péter alpolgármester elmondta, hogy nem lesz különösebb ütemezése a munkálatoknak, hiszen az egész területen egyszerre folynak majd a munkák. “Mivel a 2012 december 31-i átadási határidő nem változott, ezért folyamatosan dolgoznak majd a projekt területén, de a lakásokba és az üzletekbe végig biztosított lesz a bejárás” - mondta.

Mi lesz itt

A tervek szerint a Kolosy téren felújítják a piacot, a mostani, kritikán aluli burkolatot kicserélik, és sétálóövezetet alakítanak ki. A jelenlegi parkolót találkozóhellyé alakítják át, tehát a környékbeli hajléktalanok 2013-tól gránit golyós szökőkút, pázsitháromszögek és lombos fák közt múlathatják majd idejüket az igénytelen murva helyett. Megújul a közvilágítás is. Változtattak azon az eredeti terven, hogy a díszburkolat az eredeti, nagy kockakövek elfelezéséből készülne, mert a tervezés közben kiderült, hogy a ketté roppantás és a fúgázás munkadíja többe kerülne, mintha új köveket vennének, ezért ez utóbbi valósul meg.

A területen az épületek közötti teret faltól falig egy szintre hozzák, megszűnik tehát a járda és az út közötti szintkülönbség. A Bécsi úton megmarad a villamos és autós közlekedés, a tér felőli oldalán pedig lesz egy parkolósáv.

Megújul az 1993-ban épült Kolosy téri piac is, a belső udvar ponyvafedését üvegtető váltja fel, és az udvar burkolatát is kicserélik.

Mi van

A Kolosy téren és környékén ma valóban áldatlan állapotok uralkodnak, balkáni viszonyok szemtanúja lehet az arra járó, pedig a környéken sok illusztris cég irodaháza és jó nevű étterem található. Sajnos a környék házainak megújulására nincs önkormányzati keret, pedig az egykor budapesti Grinzingnek szánt terület elég siralmasan néz ki. Az eredeti óbudai hangulat helyett sok ház inkább a kilencvenes évek igénytelen, purhabos hangulatát tükrözi, még rosszabb képet festenek a félkész, vakolatlan, pusztulásnak indult házak, illetve az üres telkek, amiken már az oda szánt új ház hirdetőtábláját is kiszívta a nap.

Ezt a területet érinti a felújítás
Ezt a területet érinti a felújítás

Vége a parkolási Kánaánnak

Puskás Péter szerint a környéken ugyan lakók nem nagyon vannak, inkább üzletek, éttermek, de eddig is problémát okozott itt, hogy sokan P+R parkolónak használták az ingyenes parkolóövezetet. Lerakták a Kolosy téren az autójukat, és villamossal vagy HÉV-vel mentek tovább dolgukra. Az építkezés megkezdésétől számítva a Kolosy tér nem lesz többé parkoló, és az új tervek alapján a mostani parkolóhelyeknek csak töredéke marad meg, de a közeli üzletközpont mélygarázsát például használhatják, a munkák alatt pedig a jelenleg üresen álló telkeken próbálnak majd fizetős parkolókat kialakítani, erről még tárgyalnak a telkek tulajdonosaival. Ez az itt parkoló autósok hátrányára válik, hiszen praktikus és anyagi okokból nem szeretnek a mélygarázsokban parkolni. De Puskás szerint 2013-tól, amikor Óbuda beszáll fővárosi fizetős parkolási rendszerbem, ez terület is fizetős övezetté válik, így a környéken való ingyen parkolás amúgy is megszűnne.

A másik probléma lehet, hogy hogyan jutnak majd be az üzletekhez autó nélkül az emberek. Az alpolgármester szerint mivel a Bécsi utat nem érinti a fejlesztés, az átmenő forgalom teljesen zavartalan marad. Így csak azok ütköznek majd problémába, akik célzottan ide jönnek valamelyik üzletbe.