Vádemelés a halálos pécsi vakbélműtét ügyében

2012.04.13. 11:53

Három orvos ellen nyújtott be vádiratot az ügyészség a Pécsi Városi Bíróságra a napokban annak a fiatalembernek a halála miatt, aki a vakbélműtétje után fertőzést kapott 2010-ben Pécsen. Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség helyettes vezetője pénteken közölte: a Pécsi Városi Ügyészség a nyomozás során beszerzett bizonyítékok, elsősorban tanúvallomások és szakértői vélemények mérlegelése után döntött arról, hogy egy orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, két kollégáját halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol meg. A foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés egy évig, annak minősített esete öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az eset 2010 nyarán történt. Egy húszéves fiatalember július 19-én bement egy pécsi klinikára, ahol a vérvétel után gyulladást diagnosztizáltak nála, infúziót adtak neki, majd azzal bocsátották el, hogy fájdalmai várhatóan megszűnnek. Az állapota azonban nem javult, ezért 22-én beszállították az intézménybe, és megműtötték. Két nappal később azonban belehalt a perforálódott vakbél okozta fertőzésbe.

A fiatalember édesapja, Scheffer Ferenc, ismert pécsi vállalkozó büntetőfeljelentést tett. Szerinte a klinika felelős a fia haláláért, ugyanis ha az ügyeleten felfedezték volna a fájdalom okát, akkor a fiát még időben megműthették volna. Szerinte a megfelelő ellátást gátolta, hogy az ügyeleten szakorvos helyett csak "szakvizsga nélküli gyakornok" látta el a fiát. Elmondta azt is, hogy ő és felesége tizennyolc évig vártak arra, hogy gyerekük szülessen, a fiú a család egyetlen gyereke volt.

Az ügyészség nyomozást rendelt el, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pedig bekérte a kórháztól az elhunyt kezelésével, műtéti beavatkozásával kapcsolatos összes orvosi dokumentációt, majd orvosokat, nővéreket hallgatott meg, és szakértőket rendelt ki a felelősség tisztázására.

A haláleset után Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem klinikai főigazgatója azt nyilatkozta: a klinikán azzal bocsátották el a beteget, hogy másnap menjen el a háziorvosához, de ezt a páciens nem tette meg. Kollár szerint az ajánlott kontrollvizsgálattal megelőzhető lett volna a baj. Az apa állításával ellenkezően azt mondta: az ügyeleten az említett napon is dolgozott tapasztalt szakorvos, és ő látta el a beteget. A klinikán belső vizsgálat indult, és végül megállapították, hogy többrendbeli mulasztás történt a beteg ellátása során.

Scheffer Ferenc és felesége orgona építését tervezi a Kodály Központ koncerttermébe, hogy emléket állítsanak fiuknak. A rendőrség időközben zaklatással gyanúsította meg az elhunyt fiatalember egyik közeli hozzátartozóját, mert az életveszélyesen megfenyegette az egyik orvost.