Elegük lett a háziorvosoknak

2012.04.14. 22:28
Sztrájkbizottságot alapított szombaton több, az alapellátásban dolgozók érdekeit képviselő szervezet a háziorvosok anyagi helyzetének mielőbb rendezéséért és a bértárgyalások megkezdéséért. Az egészségügyi államtitkárság meglepetéssel fogadta az „ultimátumot”, mivel Szócska Miklós egészségügyi államtitkár már tárgyalásra hívta a háziorvosokat.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - Fakoosz szombaton Mórahalmon tartotta országos kongresszusát, amelynek döntéséről közleményt adott ki. Eszerint a kongresszuson megállapodtak abban, hogy az alapellátás körében, a háziorvosi és házi gyermekorvosi dolgozók érdekeinek „markáns megjelenítése, képviselete és demonstratív, nyomásgyakorló lépések megtétele, valamint a kormány és az egészségügyi ágazat képviselőivel történő azonnali bértárgyalások megkezdése érdekében” létrehoznak egy szimbolikus „sztrájkbizottságot”.

Ugyanakkor, mint kiemelték a "sztrájk" esetükben nem szó szerint értendő, csupán arra utaló akciókat jelenthet, hiszen az alapellátásban dolgozók nem sztrájkolhatnak. Ennek megfelelően „a jelenlegi jogszabályi keretek között mindenkor biztosítják a kötelezően elégséges szolgáltatást” a betegellátás folyamatosságának garantálásához.

Mint írták, demonstrációk, kommunikációs akciók mellett, a „sztrájkkészültséget” mindaddig fenntartják, amíg az együttműködési megállapodásukban foglalt azonnal elérendő céljaik nem teljesülnek, ezzel együtt a kórházi egészségügyi dolgozók béremelésével azonos időben, mértékben nem emelkednek az alapellátásban dolgozók jövedelmei is.

Ugyanakkor a tárgyalások azonnali megkezdése mellett gördülő sztrájk szervezését kezdeményezik, amelyhez az egészségügyi alapellátás további szakmai érdekvédelmi szervezeteinek - köztük fogorvosok, védőnők, ápolók, asszisztensek csatlakozását és együttműködését is várják.

A szombati kongresszuson az egészségügyi államtitkárságot Beneda Attila kabinetfőnök képviselte, aki azt mondta, értetlenül állnak az úgynevezett sztrájkbizottság létrehozása előtt, hiszen a rendezvényen konstruktív megbeszélést folytattak. Azért sem értik a bejelentést, mert amint azt a részvevőknek is elmondta: Szócska Miklós két héten belül hivatalába várja az alapellátásban dolgozók érdekképviseleti szervezeteit is, hogy többi között az alapellátás finanszírozásának fejlesztési lehetőségeiről egyeztessenek.

Beneda Attila szerint a háziorvosok ultimátuma indokolatlan, hiszen mint fogalmazott: "szó sincs arról, hogy a háziorvosok kimaradtak a bérrendezésből". Mint mondta: jogosnak tartják észrevételüket, hogy az alapellátás finanszírozása még nem ideális, de apró lépéseket már tettek és folyamatosan tesznek az érdekükben.

Ráadásul a kabinetfőnök szerint miután a háziorvosi teljesítményfinanszírozás alapjául szolgáló mutatószámok körét bővítették legkorábban, a háziorvosok voltak az elsők, akiknek több pénz jutott a rendszerben. Ezen mutatószámok körét a közelmúltban pedig ismét bővítették. Ezen felül csak a közelmúltban 10 milliárdos nagyságrendű források kerültek az alapellátásba. Az államtitkárság továbbra is kiemelten foglalkozik az alapellátással, ennek megfelelően tovább keresik a források bővítésének lehetőségeit is.