Veszélybe került a holokauszt túlélők ellátása

2012.04.15. 15:33
Veszélybe került az idős beteg holokauszt túlélők ellátása Magyarországon a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint. A szervezet vezetői az ügyben Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kérték.

A Mazsihisz közleményében emlékeztetett arra, hogy az elsősorban a Berlinből érkezett összegekből a Conference on Jewish Material Claims Against Germany által biztosított források felhasználásával a Magyarországi Zsidó Szociális Alapítvány azoknak az idős zsidó embereknek, akik házigondozásra, és egyéb támogatásra szorulnak, folyamatos szolgáltatást nyújt.

Közölték, az idei évre a Claims Conference költségvetésében 11 millió USA dollár szerepel, amelyet a magyarországi rászorulók ellátására szánnak. Mint írták, sajnálatos módon vita bontakozott ki a magyar kormány által a holokauszt túlélőknek biztosított, a 2011. évre járó 2,8 millió dollár átutalásával kapcsolatban, mivel a külföldi szétosztást lebonyolító Claims Conference által benyújtott elszámolást a kormányzat nem fogadta el, ezért nem engedélyezik az összeg a részükre történő továbbutalását.

Tájékoztatásuk szerint a Claims Conference levélben közölte, hogy ha az összeg nem érkezik meg a számlájukra, akkor májustól csökkentik, vagy felfüggesztik a magyarországi holokauszt túlélők támogatásának forrásául szolgáló összegek továbbítását. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy egyik napról a másikra több ezer ember maradna házigondozás, meleg étel, és egyéb szociális gondozás nélkül - áll a közleményben.

Közölték, a Mazsihisz vezetői ezért levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, és azt kérték, mielőbb személyesen intézkedjen a kialakult patthelyzet feloldása érdekében. Jelezték: bárkinek is van igaza a vitában, az oda vezet, hogy májustól drasztikusan csökkentik a sokat szenvedett túlélők ellátását.

A Mazsihisz álláspontja szerint a feleknek tárgyalás útján kell rendezniük a vitájukat, de úgy, hogy az ne legyen sem közvetlen, se közvetett hatással a magyarországi holokauszt túlélők helyzetére. A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja előestéjén ismét emlékeztetünk arra, hogy mindent meg kell tennünk e sokat szenvedett generáció érdekében, és a kormánynak erkölcsi kötelessége a felmerült adminisztratív akadályok mielőbbi elbírálása - írta a Mazsihisz.