500 millió forintot kerestek lopással

2012.04.16. 12:54

Két évig tartó nyomozás után több mint félmilliárd forintos lopássorozatot derített fel a BRFK szervezett bűnözés ellenes csoportja. A tettesek több szintű, jól működő bűnszervezetet hoztak létre, ami egy okostelefonokat gyártó cég chipjeit és más technikai alkatrészeit lopta el, majd értékesítette az interneten keresztül.

A rendőrség a nyomozást a kanadai anyacég bejelentése alapján kezdte meg. A cég az egyik leltározás során több tízezres nagyságrendű hiányt észlelt az általuk gyártott chipeket, telefonalkatrészeket és telefonokat tartalmazó árukészlet ellenőrzésekor.

Több hónapnyi nyomozás után derült ki, hogy egy szerb testvérpár vezetéseével alakult, telefonok és alkatrészek lopására és a lopott termékek eladására szakosodott banda lehet a felelős. A banda négy szinten működött, a legalsó szinten az üzemi gyártósorokon dolgozó tolvajok voltak, akik a középen levő orgazdáknak adták tovább a gyárból ellopott tárgyakat. Az utóbbiak akár 10 millió forint nyereséget is zsebre tehettek egy-egy üzlet után.

Az összesen több mint 500 millió forintos kár miatt 5 és 10 év közötti börtönbüntetésre számíthat a jelenlegi kilenc gyanúsított. Ketten már előzetes letartóztatásban vannak, egy ember házi őrizetben tartanak, négyen szabadlábon védekezhetnek, míg ketten külföldön vannak és ellenük nemzetközi elfogatóparancsot kért a rendőrség. Dr. Varga Attila alezredes szerint az orgazdahálózatot mostanra teljesen felderítették, de a gyári tolvajok köre még bővülhet.

Az alezredes szerint különös üzemi lopásról van szó, hiszen rendkívül nagy értékű kár keletkezett (kiemelte, hogy volt olyan eset, amikor csak a lopott chipek külföldre juttatására használt postai küldemény 2,5 millió forintba került), alapvetően külföldön értékesítették a lopott javakat, és az ilyen fokú szervezettség se jellemző általában ennél a típusú bűncselekménynél.