Elmarad a kereszténydemokrata lázadás

2012.04.16. 11:40

A nap várható eseménye a Házban az, hogy egy módosítással megakadályozzák a Gyurcsány-párt frakcióalakítását. De döntenek a képviselői fizetéséről és a nemzetiségek emléknapjáról is, izgulunk is a svábokért rendesen. Kövesse a drámát percről percre!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megakadályozzák Gyurcsány frakcióalapítását

    Koalíciós feszültséget szító törvényjavaslatról és a Demokratikus Koalíció parlamenti munkáját ellehetetlenítő házszabályról is dönthet hétfőn a parlament. Kedden pedig az ügynökügyről vitázhatnak öt órát.

  • A múlt heti őrült határozathozatalok után - amikor egy zárószavazás előtti, a költségvetés fő számait módosító indítványt kellett sietve visszavonni mintegy kétórás fennakadást okozva ezzel a munkában, illetve amikor a kereszténydemokraták megpróbálták leszavazni a Fidesz egyik indítványát - a hét legizgalmasabb kérdése az volt, folytatódhat-e a kereszténydemokraták lázadása. Hát nem. A kormánypártok vasárnap dűlőre jutottak a képviselők mellékállása és javadalmazása ügyében. A kompromisszum az erőviszonyokat tükrözi, mindkét kérdésben a Fidesz akarata érvényesült, annyi apró engedménnyel, hogy ebben a ciklusban még nem léptetik életbe az új fizetési szabályokat, a képviselőknek nem kell bruttó 750 ezer forintos államtitkár-helyettesi fizetésből koplalniuk.

  • "El a kezekkel a Komárom-Esztergom megyei kórházaktól" - kezdi a héten harcias szellemben a legnagyobb ellenzéki párt megyeileg illetékes frakcióvezetőhelyettese, Lukács Zoltán az interpellációkat. Másodikként a jobbikos Egyed Zsolt viszi tovább pártja aktuális kampánytémáját, a földügyet "meddig leszünk a földspekulánsok országa" című kérdésével. A kormánypártok a héten meglepetésre csak egy öninterpellációval rabolják az időt.

  • A folytatásban az LMP frakcióvezetője, Jávor Benedek a párt környezetvédelmi profiljába illő módon az energiahatékonysági irányelv melletti határozottabb kiállást kéri majd számon a kormánytól. Utána két szocialista következhet, Harangozó Tamás azok iránt érdeklődik, akiknek megígérték, hogy a jövőben is korengedményesen mehetnek nyugdíjba, míg Kovács Tibort az iránt, hogy hova vezetnek az erőműbezárások.

  • Ha csak a szokásjog szerinti hét interpelláció hangozhat el, akkor az utolsó felszólaló a jobbikos Apáti István lehet, aki a pusztulás szélén álló kórházakról kérdezhet. Ha Lezsák Sándor vajszívűnek bizonyul, akkor Apáti Párttársa, Volner János kérdezheti a miniszterelnöktől, hogy "meddig fonyak még fideszes közreműködéssel az SZDSZ-es mutyik az Ön minisztériumában". Nem is tudtuk, hogy a miniszterelnöknek van minisztériuma.

  • A Gyurcsány-párt azt gyanítja, hogy a miniszterelnök kisebb villát vallott be a valóságosnál, ezért eljárást indtínak a Házban. Részletek itt. A Percről Percre meg nem erősített információi szerint az eljárás ötletét a Demokratikus Koalíció vezetősége Gyurcsány Ferenc híres, céges célokra épült, így kedvezően adózó uszodájában találta ki.

  • Szocialista felszólalással kezdődik a parlament hétfői ülése, Steiner Pál az Élet menetéről beszél majd. Napirend előtt másodikként a jobbikos Z. Kárpát Dániel szólhat arról, hogy kinek használ a legújabb adójavaslat. Az elempés Jávor Benedek a fenntarthatóság és a Fidesz viszonyáról ad majd elő. A Fideszes borász, Tiffán Zsolt az integrált borinformatikai rendszerről beszél, míg a kereszténydemokrata Tarnai Richárd államférfiak előtt hajt fejet.

  • kapnak-e saját emléknapot, érdemes vissza-visszatérni ide!

  • Lezsák Sándor ideiglenes házelnök a parlamenti ülés előtt fogadta Peter Slippert, az ausztrál Képviselőház elnökét.

  • Míg a múlt héten a Kövér-korszakhoz képest szokatlanul hamar kezdődött a parlament ülése, második ülésvezetésekor már Lezsák Sándor is bőven késik. Pedig a szokásoktól eltérően már az MSZP is a helyén van, igaz, a kormánypárti padsorok még erősen foghíjasak.

  • 12 óra 15-kor Varju László országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója sajtótájékoztatót tartott "Orbán, Simicska és a Nyerges-vontató " címmel. Az eseményről persze nem számolunk be, de az ilyesmiből ennyi is éppen elég, izgatottan várjuk inkább Lezsák Sándort.

  • Végül nyolc perc késéssel kezdődött az ülés, melynek elején Lezsák üdvözölte a már emlegetett Slippert és kíséretét, akik a házelnök meghívására érkeztek, és remélhetőleg élményekben gazdag lesz magyarországi tartózkodásuk.

  • Lezsák ezután "a faji téboly, az embertelenség áldozataira", vagyis a holokauszt áldozataira emlékezett. Az emberiségre az ember hozta a pusztulást, mondta, és a holokauszt áldozatai mellett a kommunizmus áldozataira is emlékezett.

  • Lezsák beszédében a svéd embermentőről, Raoul Wallenbergről is megemlékezett - ez újabb apropót adott a kommunistázásra is, hiszen a svéd diplomatát a háború után minden bizonnyal a szovjet titkosszolgálat gyilkolta meg. Lezsák zárógondolata is a nácizmus és a kommunizmus kísértetéről szólt.

  • különösen hasonlít Czigány Györgyére. Mély, búgó és érzelmes. De most minden viccen kívül. A jobboldalon messze Lezsáknak van a legszebb hangja. Kár, hogy nem ő lesz a köztársasági elnök, mindig hallgatnánk rádión.

  • A nap első felszólalója, a szocialista Steiner Pál is a holokausztra emlékezett. "A vonaton a legjobban a víz hiányzott" - kezdte a holokauszttúlélő Kertész Imre szavait idézve. Nagy-Magyarország területén 1910-ben kilnecszázezernél is több zsidó élt, idézte fel. Majd arról beszélt, hogy 592 507 magyar zsidó esett a holokauszt áldozatául. "Minden egyes magyar zsidó ember pótolhatatlan veszteség a hazának" - mondta. Szerinte az áldozatokra az egész magyar nemzetnek kell, "ahogy tegnap tettük több mint tízezren, az élet menetén".

    01
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • "Emlékezzünk meg a bátrakról, akik életüket kockáztatták, hogy a biztos haláltól mentsék meg az áldozatokat" - mondta, majd az embermentők előtt tisztelgett. Követelte, hogy az állam lépjen fel a nácikkal szemben, mert megengedhetetlen a tiszaeszlári vérvád felemlegetése az országgyűlésben. Ezután az oktatás fontosságáról beszélt, és kérte, hogy az országgyűlés teremtse meg az auschwitzi osztálkirándulások lehetőségét, ennek érdekében határozati javaslatot nyújtott be.

  • A kormány nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt. "A magyar emberek és a magyar kormány egyöntetűen elutasítja az antiszemitizmust és a rasszizmust" - mondta, majd emlékeztetett rá, hogy a holokauszt-emléknap az első Orbán-kormány ötlete volt. A holokauszt "nem pusztán a magyar zsidóság és a magyarság, hanem az egész emberiség tragédiája" - mondta.

    02
  • Utalt rá, hogy a budapesti rakpartokat embermentőkről nevezték át, majd Salkaházi Sáráról beszélt, illetve arról, hogy az új alkotmány tagadja a holokauszt idején elkövetett bűnök elévülhetőségét. Probléma viszont, hogy az iskoláknak csak a 16 százalékában emlékeznek meg a holokauszt vagy a kommunizmus áldozatainak emléknapján, ez ügyben még van szerinte tennivaló.

  • Lezsák Sándor a jobbikos Z. Kárpát Dániel felszólalása előtt elbúcsúzott az ausztrál parlament elnökétől, majd fideszesként konferálta fel Z. Kárpátot, aki felháborodott.

  • A jobbikos képviselő aztán rögtön elszabadult buldózerhez hasonlította a kormányt a tranzakciós adó miatt, amit nem szabad összekeverni a Tobin-adóval, mert azzal szemben nem a tőketranzakciókat, hanem a lakosságot terhelné. Hiszen a polgár fizethetne akkor, amikor megkapja a fizetését, és akkor is, amikor befizeti a rezsit. "IMF-szagú megszorítócsomagról" beszélt, miközben Orbánt "Brüsszelben előszobáztatják".

    03
  • A kormánynak nincs terve annak megakadályozására, hogy a bankok áthárítsák a tranzakciós adót a lakosságra, jelentette ki. Ezután arról beszélt, hogy szerinte az adót külföldi sugallatra vezetik be, innen egy lépésből eljutott addig, hogy az EU-ból való kilépést követelje. Utána bankellenes retorikára váltott annak apropóján, hogy szociális bankszámlát követelt, ami, ha jól értettük, ingyenes lenne. Zárásként multizott, illetve kiderült, hogy az elszabadult buldózer, vagyis a kormány valójában egy részeg sofőr.

  • A kormány nevében Cséfalvay Zoltán államtitkár pontosította az adókérdést. Nem spekulációs adót, hanem pénzügyi tranzakciós adót terveznek bevezetni, aminek célja a bankrendszer stabilizációja. "Az EU-ban jelenleg nagyon intenzív gondolkodás van a pénzügyi tranzakciós adó bevezetéséről" - mondta, és Levandovskit idézte, aki szerint a pénzügyi szektor nem fizet áfát, ellenben rengeteg támogatást kapott.

    04
  • De Cséfalvay nem hallgatta el a problémákat sem: a pénzpiac globális, az adókivetés joga nemzeti. Azaz, ilyen körülmények között az adó kivetése nem tűnik reálisnak. Magyarországon sincs kormánydöntés az adóról. Ha bevezetik, leghamarabb 2013-ban teszik. Cséfalvay szerint a tranzakciós adó amúgy jól beilleszthető a kormány elképzeléseibe, hiszen a jövedelmi típusú adózástól a forgalmi típusú adózás felé terelné a rendszert. Akárhogy is, az adó mértéke minimális, egy ezrelék körüli lenne. De még nincs döntés.

  • Az LMP frakcióvezetője a fideszes kisgömböcről beszél, ami felzabálta a fenntarthatóságot. Szerinte Európában normálisan kormányközelbe se kerülhet egy párt, ha nincs elképzelése a fenntarthatóságról. Magyarország szerencsétlen ebben is, mert a Fidesz "csak a pártkassza bevételeinek fenntarthatóságában érdekelt". Ezután kereste, melyik minisztérium lehet a felelős a környezetvédelemért, de nem találta.

    05
  • Jávor szerint a kormányon belül a szén- és atomlobbi diadalmaskodott, és energiahatékonyságban csak 2014-ig lát előre. A paksi atomerőmű bővítését kamuprojektnek minősítette, ahol milliárdokat költenek előkészítésre. Szerinte ezzel a pénzzel "a szívüknek kedves oligarchák zsebét tömik ki". Jávor szerint a következő tíz évben nem épül majd új atomerőmű az országban, igaz, szükség sincs rá. De ettől a Fidesz még egy csomó pénzt elkölthet rá "baráti cégeken keresztül". "A pénzek a Simicska Lajoshoz köthető Mahírnél és a Young & Partnersnél landolnak" - mondta.

  • A kormány nevében Kovács Pál államtitkár válaszolt. Mint mondta, a parlament már 2009-ben döntött a paksi bővítés előkészítésének megkezdéséről. Az erőmű bővítése a 2011-es stratégia szerint a legkedvezőbb lehetőség az energiabiztonság növelésére. Az atomenergia növeli a versenyképességet, az energiabiztonságot és a környezet védelmét is, hiszen csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Ezután még hosszasan sorolta az atomenergia előnyeit a hasadóanyag olcsóságától és elérhetőségétől az ellátásbiztonság növelésén át a munkahelyteremtésig. A klímavédelemről nem is beszélve.

    06
  • A Fidesz borásza, Tiffán Zsolt az integrált szőlő- és borinformatikai rendszerről beszél napirend előtt. Mint megtudtuk, a rendszer feladata, hogy információt szolgáltasson a szőlőről és a borról. Ezen felül eszköz, amely csökkentheti a borászokat sújtó adminisztrációs terheket. Egyablakos ügyintézés és borhamisítás szempontjából sem elhanyagolható a rendszer. Legalábbis, ha működne. De nem működik, legalábbis az adatok nem egyeznek, ez pedig nehézségeket okoz az ellenőrzésben. Tiffán szerint a rendszer kiépítésébe az adóhatóságot és a gazdasági minisztériumot is be kéne vonni. Tájékoztatást és gazdabarát rendszer kiépítését kérte. A bor több mint termék, imázs, zárta felszólalását.

    07
  • A kormány nevében az agrárminiszter Fazekas Sándor beszélt, aki egyetértett Tiffánnal abban, hogy a borászat fontos, hiszen "a magyar életforma szerves része", hagyományai mélyen gyökereznek, borfogyasztási kultúránk megérdemli a fokozott odafigyelést. De van az EU, aminek a szabályai összetettek és átláthatatlanok, ezért évtizedes jogalkotás rakódott most egymásra. De a kormány elkötelezett a hatékonyság növelése és az adminisztráció csökkentése mellett, ennek része az "Egyszerű Állam Program", amiről eddig még nem hallottunk.

    08
  • Fazekas ezután elismételte Tiffán felszólalásának első részét az egyszeri adatszolgáltatásról, az egyablakos ügyintézésről és az egyszerűen hozzáférhető adatokról. A rendszer a kormány igyekezete szerint 2012. augusztusában vállhat működőképessé.