Megállapodtak a profi képviselőkről

2012.04.16. 12:23 Módosítva: 2012.04.16. 13:08

Megállapodott a két kormánypárti képviselőcsoport az összeférhetetlenségi szabályok ügyében a hétfői frakciószövetségi ülésen: 2014-től az országgyűlési képviselőség mellett más szakmai tevékenységet is lehetne végezni, de ezért javadalmazást nem lehet majd elfogadni – közölte Semjén Zsolt, a KDNP elnöke.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese úgy fogalmazott: az érintettek anyagi javadalmazásra nem lesznek jogosultak tevékenységükért, de szakmai tevékenységüket folytathatnák a képviselői munka mellett is. Semjén Zsolt azt mondta, ezzel megnyugtató megoldás született a vitás kérdésben.

Megnyugtatónak nevezte azt is, hogy a kis frakciók működését biztosító szabályok is bekerülnek az országgyűlési törvénybe, és garancia lesz arra, hogy a kisebb képviselőcsoportok anyagilag ne lehetetlenüljenek el 2014-től.

Az új javadalmazási szabályok 2014-től lépnek majd életbe – erősítette meg Semjén Zsolt.

Az Országgyűlés múlt kedden döntött úgy – a fideszes Kovács Zoltán új országgyűlési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványának elfogadásával -, hogy más keresőfoglalkozást nem folytathassanak, és egyéb megbízatásukért – a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve – nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól.

A kétharmados többséget igénylő módosító indítvány a kormányoldalt is megosztotta: a kereszténydemokrata frakció nagy többsége – harminc képviselő – ellene szavazott, és így tett négy fideszes politikus is. Megszavazta viszont a javaslatot a jobbikos képviselők többsége. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP-frakció nagy része nemmel szavazott. A KDNP a kedd délelőtti frakciószövetségi ülésen jelezte, hogy több ponton változtatni kívánnak a javaslaton, mert így azt nem tudják támogatni.