Szarvas Ferenc távozik a MÁV éléről

2012.04.16. 06:18

A MÁV elnök-vezérigazgatójának távozását a nol.hu szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) jóváhagyta. Mi több, már utódját is kiválasztották. Eszerint Szarvast a MÁV élén Dávid Ilona váltja. A jelenleg a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. elnök-vezérigazgatójaként dolgozó vezetőt azonban feladatai még hetekig a magyar–osztrák vasútvállalathoz kötik. Így a szaktárca a hivatalos bejelentést is későbbre tervezte.

A váltásra mégis csak vezérigazgatói kinevezésekor, előreláthatólag május 10-én kerül majd sor.

Szarvas Ferenc 2010-ben az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) éléről igazolt a MÁV-hoz. Kinevezését a fejlesztési tárca korábbi vezetőjétől, Fellegi Tamástól kapta. Távozásának kérdése azonban a hírek szerint Németh Lászlóné, az NFM új miniszterének kinevezésekor nem volt napirenden. Más kérdés, hogy a kormány és a minisztérium azóta alapjaiban változtatta meg a közösségi személyszállítás átalakításáról szőtt terveket.

A legfontosabb változás, hogy a vasúti és az autóbuszos személyszállító közszolgáltatókat magába olvasztó Nemzeti Közlekedési Holding tervét elvetették. Márpedig Szarvas Ferenc egyike volt azoknak, akik a találgatások szerint jó eséllyel pályáztak volna a közösségi közlekedés összehangolására hivatott szervezet vezetői posztjára. Mivel azonban a holdingból a dolgok mai állása szerint már nem lesz semmi, az új vezetői poszt sem jön létre.