16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Tarlós: 2014 tavaszára befejezhető a 4-es metró

2012.04.16. 06:27
Műszakilag 2014 tavaszára befejezhető a 4-es metró építése, ezért Budapest vezetése rendkívüli lépéseket tett az elmúlt hetekben - nyilatkozta Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek.

A lap hétfői számában megjelent interjúban a főpolgármester kifejtette: az előző ciklusban kötött botrányos szerződések miatt mára csaknem 400 milliárd forintra duzzadt beruházást új vezetők fejezhetik be a BKV-hoz tartozó DBR Metró Projekt Igazgatóság élén. A főváros lépését nemcsak a kényszer, hanem a parlamentben elfogadott új metrótörvény is indokolja. A szervezetet ezután nem a közlekedési társaság vezérigazgatója, hanem Radnay Tibor irányítja, aki eddig a Metróber Kft. műszaki igazgatójaként dolgozott. Helyettese pedig szakjogász lesz - mondta a lapnak a főpolgármester.

Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a metróépítésben a világban szokásos egységes generálkivitelezői megbízás helyett 2005-ben és 2006-ben összesen 17 külön vállalkozói szerződést kötöttek. Ennek alapján jelenleg csaknem 105 milliárd forintot követelnek az érintett vállalkozások.

Elképesztőnek nevezte például a metrókocsik szállításához kapcsolódó Siemens-szerződést. Hiába rendezték ugyanis a francia Alstom-szerelvények ügyét, mert a csúszás miatt a Siemens nem kezdhetett hozzá az elektromos és biztonsági berendezések kialakításához. A korábbi MSZP-SZDSZ-es városvezetés hozzájárulásával a dokumentum alapján a németek most már több tízmilliárd forintot követelnek Budapesttől. "Szimpla hülyeségből ilyen szerződést nem lehet aláírni" - mondta a főpolgármester. Hozzátette: a főváros a hetekben ismét az ügyészséghez fordult, most már a beruházás befejezését, így a 181 milliárd forintos uniós támogatást is veszélyeztető kivitelezői szerződések miatt.  • Hírek
  • Bankszámla