Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Tüntetnek a szakszervezetek május elsején

2012.04.16. 14:50
Biztos munkahelyeket, tisztes megélhetést, elérhető és működő közszolgáltatásokat követel május 1-jén a közös tüntetést szervező négy szakszervezeti szövetség.

A demonstráció alkalom lesz arra, hogy a szövetségek elmondják kritikájukat a gazdaságpolitikával és az ország irányításával kapcsolatban – mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

Közölte, az MSZOSZ, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnökei szerint növekszik a munkavállalók kiszolgáltatottsága, és az érdekképviseletek nem fogadják el az ezt erősítő intézkedéseket.

Hangsúlyozottan szakszervezeti rendezvényről van szó, a szakszervezeti zászlók alá várják a dolgozókat vidékről is – mondta Pataky Péter.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a munkavállalóknak számos olyan hátrányt kell elszenvedniük, amely rontja élethelyzetüket, bizonytalanná teszi a munkahelyeket. A szövetség elnöke a többi között a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadót, az adójóváírás kivezetését, valamint a társadalombiztosítási járulék emelését említette. Hozzátette: ami a július elsejétől hatályba lépő Munka törvénykönyvében változik, az hátrányos a munkavállalóknak, növeli kiszolgáltatottságukat és csökkenti keresetüket.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke egyebek mellett kitért arra: jelenleg nincs érdekegyeztetés, illetve ami van, azt nem lehet annak nevezni. Az érdekképviseletek szerint ezért szükséges, hogy a munkavállalók minél nagyobb tömegben kifejezzék elégedetlenségüket és megmutassák, hogy képesek közösen fellépni.