no

Egy nap kétszer is lecsapott Henceg

2012.04.17. 18:01
Az eső és a pára ellenére két órán belül két bűncselekmény helyszínén is az elkövetők nyomára vezette gazdáját a Zala megyei rendőrkutya – írta meg a police.hu.

Hétfőn reggel a becsehelyi Imre-hegyről nyúllopásról értesült a rendőrség: a bejelentés szerint a hétvégén egy pince mögötti lakattal lezárt ólból ismeretlen tettes ellopott két anyanyulat. A helyszíni szemle során az ól közelében lábnyomokat találtak, amelyeket az elkövetőnek tulajdonítottak.

Székely Tamás rendőr zászlós, csörnyeföldi körzeti megbízott azonnal rendőrkutyát indított. A Henceg névre keresztelt hatéves németjuhász kan munkáját nagyban nehezítette az esős, párás idő, de ennek ellenére több mint 600 méteren keresztül lelkesen vezette a gazdáját, amíg egy pincéhez nem értek. A pince közelében állati maradványokra bukkantak, Henceg pedig a nyitott ajtón bemenve jelezte, hogy a szagnyom itt véget ért. Az asztalon egy lábasban nyúlpörköltet talált a szemlebizottság.

Henceg
Henceg
Fotó: Police.hu

Henceget ezután a közeli Borsfára vitték, mert arról érkezett bejelentés, hogy a falu egyik telephelyéről több mint 400 ezer forint értékben vasanyagot, valamint villanymotorokat loptak el. A nyomok felderítéséhez ismét a rendőrkutyát használták, aki ezúttal is az elkövetők nyomára vezette a szemlebizottságot.

A telephely mögötti füves-fás területen, földúton-szántáson keresztül – közel 200 méter megtétele után – Henceg egy családi ház hátsó kerítéséhez vezette gazdáját, ahol különböző vasanyagokat találtak. A sértett itt felismerte a tőle eltulajdonított tárgyak egy részét.

Az Imre-hegyi pincénél és a borsfai háznál lakók bűncselekmény elkövetésében betöltött szerepét büntetőeljárás keretében vizsgálja a rendőrség.

Henceg feladatkörét tekintve általános rendőrkutya, azaz járőri munkára és nyomkövetésre is alkalmas. Székely Tamás körzeti megbízott oldalán már több eredményes elfogásban is részt vett: fegyveres orvvadászokat, sertéstolvajokat, tyúktolvajokat, pincefeltörőket juttatott már rendőrkézre, de volt olyan eset is, hogy egy ellopott tárgy rejtekhelyére bukkant rá.