Tizenkét év után újraindult a hajsza a gyerekgyilkos után

2012.04.17. 11:38
2000 szeptemberében meggyilkoltak egy tizenöt éves kislányt Újpalotán. Hiába tűztek ki nyomravezetői díjat, a tettes nem került elő, a nyomozást egy évvel később lezárták, az ügy a döglött ügyek osztályára került. A Nemzeti Nyomozó Iroda azonban a közelmúltban valamilyen új információ birtokába jutott.
cskata

Egy tizenkét évvel ezelőtti gyilkossági ügyben jelent meg felhívás kedd reggel a rendőrség honlapján. A felhívás szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tovább folytatja a Csonka Katalin meggyilkolása ügyében a nyomozást, amely még 2000-ben a Budapesti Rendőr-főkapitányságon indult ismeretlen tettes ellen. Az NNI azt kéri, hogy jelentkezzen, akinek információja van a bűncselekménnyel vagy az elkövetővel kapcsolatban. Az ügyben nettó egymillió forint nyomravezetői díjat tűztek ki.

Az Index megkeresésére Bartha László, az NNI szóvivője megerősítette, hogy új információ került az ügyben a nyomozók birtokába, ezért indították újra a nyomozást. Az ügy eddig a döglött ügyek osztályán feküdt, most leporolták az aktát, és az NNI átvette a nyomozást a BRFK-tól.

A tizenöt éves Csonka Katalin 2000. szeptember 21-én reggel, iskola előtt sétálni indult a kutyájával újpalotai otthonából, egy panellakásból, amikor eltűnt. Holttestét néhány héttel később, október 12-én találták meg a közeli kiserdőben. A BRFK nem sokkal ezután már kitűzte az egymillió forintos nyomravezetői díjat, de hiába. A nyomozást egy évvel később, 2001 őszén lezárták. Bánfi Tamás, a BRFK életvédelmi alosztályának nyomozója az Indexnek akkor elmondta: mintegy hatvan, 15-40 éves férfit hallgattak ki, a gyilkos akár köztük is lehetett, de az elmúlt év során nem sikerült olyan bizonyítékot találni, amelynek segítségével bárkit is meggyanúsíthattak volna.

Az NNI nem árulja el, hogy pontosan milyen természetű új információ birtokába jutottak most. Az MTV Kékfény című műsorának hétfői riportjában nyilatkozott Balotai Attila, az NNI bűnügyi főosztályának osztályvezetője. A nyomozók szerint nem kizárt, hogy a kislány ismerte későbbi gyilkosát. Balotai két verziót vázolt fel a riportban. Az egyik főszereplője egy hajléktalan férfi, aki az erdőben élt akkoriban hajléktalanként, ismerte és gyakran látta a kislányt. Tizenkét éve azért nem hallgatták ki, mert eltűnt. Az NNI nyomozói Olaszországban találtak rá, erőszakos bűncselekmények miatt körözték, hangzott el a riportban. A férfi tagadja, hogy ő lenne a gyilkos.

A másik verziót Balotai szerint "fülke verzióként" tartják számon. A kislány eltűnése után a család hívást kapott egy közeli nyilvános fülkéből, amelyet akkoriban droghasználók és dealerek használtak. A kislánynak  - a nyomozók információi szerint - volt titkolt ismeretsége azokban a körökben, akik 2000-ban autófeltöréssel, betörésekkel, kábítószer-kereskedéssel foglalkoztak Újpalotán. A riport szerint a nyomozók abban bíznak, hogy ezek az időközben felnőtt egykori fiatalok tudhatnak valamit. Balotai azt mondta: minden házba, minden lakásba be fognak kopogni, meg fogják kérdezni, mit tudnak a kislányról, mit tudnak az elkövetőről. A nyomozó a riportban azt üzente: a tettes ne legyen nyugodt, meg fogják találni.