Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Demján fogja elvitetni Nagy Imrét, ha Kövér nem mond le az áthelyezéséről

2012.04.18. 11:44
Az Országház mellett álló Nagy Imre-szobor főszponzora, Demján Sándor kész elvitetni a Vértanúk teréről az emlékművet Az 1956-os forradalom után kivégzett miniszterelnök szobrát Kövér László a képviselőház mellé tervezett politikuspanteonba helyezné át.

A főváros legtöbbet látogatott és fotózott köztéri szobra, „Nagy Imre emlékművének áthelyezése esetén visszavonom adományunkat” – ezt Demján Sándor írta a fővárosi önkormányzat vezetőinek címzett levelében.

A milliárdos azért írt kemény hangú levelet a 16 éve a Vértanúk terén álló emlékmű miatt, mert Kövér László házelnök a Kossuth téri átrendezésről nyilatkozva azt mondta, hogy a parlament és a képviselői irodaház közti szakaszon egy politikuspanteont szeretne létrehozni, ahova Kovács Béla-, Bibó István- és egy később elkészítendő Kéthly Anna-emlékmű mellé „kerülhetne a most a Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor is”.

Fotó: Nagy Attila

Demján Sándor környezetében az Index kérdésére elmondták, hogy a vállalkozó a levélben említett adomány-visszavonás alatt azt értette, hogy ha nem kerül le a napirendről a szobor elmozdítása a jelenlegi helyéről, akkor ő maga fogja elvitetni a szobrot és ő fog neki újabb, méltó helyet keresni.

Demján az ügy kapcsán fedte fel, hogy az 1990-es évek közepén két társával, Andrew Sarlóssal és Fejér Bélával közösen ő finanszírozta a szobor elkészítését és felállítását. Demján a mintegy 20 millió forintos összköltség háromnegyedét állta, a kisebbik részt pedig Sarlósék fizették felesben.

Fotó: Nagy Attila

A Demjánéktól származó információk szerint a milliárdos egy kanadai médiamogul budapesti látogatása után döntött úgy, hogy az egykori miniszterelnök emlékezetére felállíttat egy köztéri emlékhelyet. A külföldi vállalkozó ugyanis azt kérte, hogy vigyék Nagy Imre szobrához, hogy ott róhassa le tiszteletét, de akkor derült ki, hogy a rendszerváltás utáni években egyetlen méltó alkotás sem készült a kivégzett politikusról.

Demján akkor a fővárosnak adományozta az alkotás létrehozásához szükséges pénzt.

A szobor helyét egyébként hosszas mérlegelés után 1994-ben választotta ki a „Nagy Imre első budapesti köztéri szobrának megalkotására a mártírhalált halt miniszterelnök nevét viselő alapítvány kuratóriuma”. A Göncz Árpád elnökletével működő szervezet, amelyben többek között Nagy Erzsébet, a néhai kormányfő lánya, Hegedűs B. András, Kopácsi Sándor, Finta József, Litván György és maga Demján Sándor is helyet kapott választotta ki Varga Tamás szobrászművészt az egészalakos szobor megalkotására.

Fotó: Nagy Attila

Az 1996-os átadáson Göncz Árpád mondott beszédet, és az ünnepségen részt vett az akkori miniszterelnök, Horn Gyula is.