A Zöld Pardon az engedélyelutasítás ellenére is nyitni akar

2012.04.18. 11:56 Módosítva: 2012.04.18. 12:09
Nem kapta meg a nyitáshoz szükséges engedélyeket a XI. kerületi szórakozóhely, a Zöld Pardon. A szabadtéri koncerthely csütörtökre harangozta be a Tankcsapda-fellépéssel egybekötött nyitórendezvényt, de az engedély nélküli építkezések és a hiányos beadványok miatt elutasították az építési és a rendezvénytartási engedélykérelmét is. A Zöld Pardon vezetése még mindig azt állítja, hogy a kerület nem hozhatott ügyükben érdemi határozatot, ezért mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megtartsák a csütörtöki nyitást.

A Zöld Pardon jogszerűen nem tartathatja meg a teljes gőzzel reklámozott április 19-i nyitóbulit. A Rákóczi híd budai lehajtójánál felhúzott szabadtéri szórakozóhelynek - ez most már biztos - nem lesznek meg az előírt engedélyei.

Az Index információi szerint az engedélyezési eljárás lefolytatására kijelölt XII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala elutasította az építési engedély kiadását.

ZP 04 18
Fotó: Olvasónk

A szórakozóhely ügyében három engedélyezési eljárás folyt a hegyvidéki önkormányzatban. Miután a helyileg illetékes XI. kerületi önkormányzat érintettséget jelentett be az ügyben, a kormányhivatal XII. kerületet jelölte ki a ZP építésigazgatási, rendezvénytartási és működési engedélykérelmének vizsgálatára.

A polgármesteri hivataltól kapott információk alapján a Zöld Pardon Kft. által kezdeményezett építéshatósági eljárásban szerdán az a határozat született, hogy az engedély nélküli építési tevékenység és jogszabályi feltételek hiánya miatt el kell utasítani a cég kérelmét. Ezzel egyidejűleg a hivatal rendelkezett a hatósági engedély, bejelentés nélkül, szabálytalanul végzett építési munkák azonnali leállításáról is, így a Rákóczi híd mellett felállított épületek használata nem engedélyezett.

A rendezvénytartási eljárásban még nem érkezett vissza minden szakhatósági állásfoglalás, ennek hiányában nem születhetett még döntés, míg a működési engedély kérelme csupán kedden érkezett meg a kormányhivataltól.

A ZP-nek tavaly ősszel kellett elhagynia a több mint tíz éve használt Goldmann György téri területet. A tulajdonosok tavasszal jelentették be, hogy egy híddal arrébb, a Rákóczi hídnál indítják újra a helyet. Érdekes, hogy a forgalmas U-kanyart tavaly még maga a ZP sem tartotta alkalmasnak az új helyszín kialakítására, márciusban azonban váratlanul elkezdték építeni a szórakozóhelyet, honlapjukon pedig előre bejelentették, hogy április 19-től, az új felállású Tankcsapda premierjével kedve nagykoncertekkel várják a közönséget.

A szórakozóhely helyszínválasztása miatt és az általuk tapasztalt építési szabálytalanságok a szomszédos Infopark tulajdonosai tiltakozni kezdtek ugyan, de a ZP még a hétvégén is úgy vélekedett, hogy minden rendben van a beruházásukkal. A szórakozóhely szombati közleményében azt állította, minden szabályos volt az építkezéssel.

UPDATE:

A Zöld Pardon a XII. kerületi polgármesteri hivatal határozata ellenére is mindent elkövet, hogy megtarthassa a csütörtöki nyitórendezvényét.

A szórakozóhely tulajdonosi cége, a Zöld Pardon Kft. a cikk megjelenése után közleményt adott ki, amelyben azt állítják: álláspontjuk szerint a vonatkozó rendelet alapján a ZP építményei nem engedélykötelesek, de még a bejelentési kötelezettség sem vonatkozik rájuk. Ezzel az állásponttal összhangban a hely üzemeltetője, a Budai Hídfő Kft. április 16-án visszavonta az építésügyi kérelmét. A ZP-sek szerint a visszavonás miatt a kerület nem hozhatott „érdemi határozatot”. A szórakozóhely vezetői azt is leszögezik, hogy a rendezvénytartási engedélyhez is már csupán egy szakhatósági hozzájárulás hiányzik, a tevékenység megkezdéséhez pedig nincs szükség a működési engedélyre, csak bejelentésre, amit meg is tettek.