2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Kis faszkalapnak nevezték az ügyfelet a hitelintézetnél

2012.04.18. 11:24 Módosítva: 2012.04.18. 11:24

Kis faszkalapnak nevezték egyik ügyfelüket az UCB Ingatlanhitel Zrt. ügyintézői egy belső levelezésben, derült ki egy zalaegerszegi bírósági tárgyaláson. A Zalai Hírlap cikke szerint egy Reziben élő háromgyermekes családnak tízmillió forintra lett volna szüksége 2008-ban, de a közvetítők rábeszélték őket, hogy 20 milliót vegyenek fel.

Azt tervezték, hogy eladják családi házukat Pécelen és azonnal törlesztik a kölcsönt. 2008 szeptemberében a házat eladták és ki akarták fizetni a svájci frank alapú tartozásukat, de az UCB Ingatlanhitel Zrt.-nél különböző indokokkal nem engedték az előtörlesztést.

A család folyamatosan telefonált és levelezett a bankkal. Így jutott el hozzájuk egy levél, amelyben benne maradtak az előzmények. "Szevasz Dondesz! A kis faszkalap azt hiszi, hogy csak úgy kiugorhat az egészből, majdcsak egyszer abbahagyja.."  - írta az egyik ügyintéző a másiknak az ügyről.

A család ekkor döntött úgy, hogy más eszközhöz folyamodik. 2010 februárjában befizettek 16,5 millió forintot, annyit, hogy a korábban törlesztett összegekkel az UCB visszakapja a folyósított kölcsönt. A hitelfelvételkor kötelezően megkötött és a bankra engedményezett életbiztosításukra fizetett hárommillió forintot pedig veszteségnek könyvelte el a család.

A család a bírósághoz fordult, ahol keresetükben formai, illetve tartalmi hibák miatt a kölcsönszerződést semmisnek tekintik és ezért az eredeti állapot helyreállítását kezdeményezik. Az ügyben mostanáig nem történt érdemi tárgyalás, a hitelintézet viszont jelenleg is felszámolja elmaradt kamatait, költségeit.

A bank az eddig eltelt idő alatt érdemben nem nyilatkozott, csak a megkötött szerződésre és az üzletszabályzatára hivatkozik. Ezekre alapítva a befizetetten túl még 13,7 millió forintot követel kamat és egyéb költség címén. Utolsó ajánlatuk úgy szólt, hogy a család fizessen egy összegben hétmilliót.

Az UCB Ingatlanhitel Zrt.-nél a lapnak nem nyilatkoztak az ügyről. A következő tárgyalást május elejére tűzte ki a bíróság.