Emelik az orvosok bérét

2012.04.18. 21:00

Szerdán felkerült a kormány honlapjára számos törvénytervezet, ami az egészségügyet érinti. A törvényeket egészen csütörtök délután fél ötig lehet véleményezni. "Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló kormány-előterjesztés tervezete" című tervezet többek között rendelkezik az orvosok fizetésemeléséről.

Több bért 2012 júliusától kapnak az egészségügyben dolgozók. Az egészségügyi szakdolgozók legalacsonyabb bére bruttó 93 ezer forint lehet, ami a munkával töltött évekkel növekszik. A 10 szakdolgozói kategória közül a legmagasabb bruttó 303 ezer forint lesz.

A diplomás egészségügyi dolgozók alapbére pedig nem lehet kevesebb, mint a hasonló besorolású közalkalmazottak bére plusz 31.435 forint.

Azok az orvosok, akiknek havi bruttó bére eddig 350 ezer forint alatt volt, azoknak bruttó 65 820 forinttal emelik a fizetését. A most 350 ezer forint felett keresők minden tízezer forintos sávban ennél ötezer forinttal kevesebb béremelést kapnak. A 450 ezer forintnál többet keresők béremelése pedig egységesen 10 ezer forint lesz.

A salátatörvény egyik eleme szerint válsághelyzetben az egészségügyi dolgozók kirendelhetők lesznek más kórházakba vagy rendelőkbe, mint ahol eredetileg dolgoznak.

A törvény részletesen szabályozná az elrendelhető ügyeletek, túlmunkák, készenléti idők hosszát és díjazását.