no

Borkorcsolyák között a külügyi államtitkár

2012.04.19. 18:53
Az egyre nehezebb nemzetközi terepen mozgó magyar diplomácia rájött, hogy a tárgyalóasztalok mellett zajló csatározásokhoz érdemes bevetni egy kiegészítő hadtestet. Az általános megszorítások ellenére a Külügyminisztérium komoly pénzeket teremtett elő arra, hogy emelje a külképviseletek gasztronómiai színvonalát. Németh Zsolt a tárca bortanácsadójának előadásán látogatta meg a magyar nagykövetségek továbbképzésre összegyűlt séfjeit.

Akkor most mit éreznek a pohárban? Ha az előbb barackillatot emlegettünk, itt most a birs a domináns, egy kis mézzel – oktatta pohárral a kezében tizenhét fős hallgatóságát a Külügyminisztérium sommelier-je. Gál Helga, aki egyben bor és gasztronómiai tanácsadói szerepkört is betölt a tárcánál, egy kései szüretelésű desszertbort és egy ötputtonyos aszút hasonlított össze a főként európai országokban működő magyar nagykövetségi szakácsoknak.

Gál Helga
Gál Helga

A külügyi séfek számára rendezett egyhetes továbbképzésen a szerdai volt a bornap. A kurzus sajtónyilvános részén a hallgatók éppen azt tudhatták meg a magyar EU-elnökség gasztronómiai hadműveleteit is levezénylő sommelier asszonytól, hogy az aszút rendkívül nehéz beilleszteni egy szokásos ételsorba, ezért például sósabb rokfortsajtot ajánlott a szervírozáshoz. A séfek figyelmét felhívták arra is, hogy egy túl édes süteménnyel simán agyon lehet vágni a drága tokaji nyújtotta élvezetet.

A Külügyminisztérium első ízben rendezett szakmai tanfolyamot külföldi szolgálaton lévő alkalmazottainak, eddig ugyanis csak a szerencsén múlt, hogy a nagykövet díjakkal elismert szakember kreációival dicsekedhet-e a vacsorára hívott diplomatáknak, vagy a protokoll eseményen is meg kell-e elégednie a mindennapi fasírttal. Sok képviseleten ugyanis nem szakképzett szakács látja el az étkeztetés feladatait: van ahol sofőrnek kell beállni a konyhába, és van olyan hely, ahol ezer éves a felszerelés, még sütő sincs, csak serpenyőben lehet sütögetni.

A külügy gasztronómiai akciójának nem a mesterképzés volt a célja. A kurzust szervező Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője a vegyes mezőny számára is érdekes példaként említette az Olimpia étterem vezetőjének bemutatóját, ami azt szemléltette, hogyan lehet egy egyszerű, magyarosnak elkönyvelt ételből kis változtatásokkal nemzetközi trendeknek megfelelő fogást varázsolni. A vörösboros-lilahagymás paprikás krumpli mellé odatettek egy fehérborral, kis citrommal és olasz hagymával elkészített változatot, ami a résztvevőknek is világossá tette, hogy mi a különbség az itthon megszokott, nehéz, tunkolós ételek és egy diplomáciai vacsorán elvárt könnyed fogás között. Vinkó szerint egyébként, ha már továbbképzésbe kezd a külügy, akkor egy hasonló előadássorozat a magyar nagykövetekre is ráférne, ugyanis többnyire nem a konyhában dől el, hogy milyen menü kerül a követségi vendégek asztalára.

Németh Zsolt
Németh Zsolt

A budaörsi Metro látványkonyhájában Gál Helga után, akit régi ismerőseként üdvözölt, Németh Zsolt államtitkár is buzdító beszédet mondott a „magyar konyha nagyköveteinek”.

Ha rágós a hús, ízetlen a bor, az nagyon meg tudja mérgezni a tárgyalásokat, viszont ha tudjuk produkálni, amit a magyar konyha tud, akkor a legnehezebb tárgyalások légkörét is meg lehet enyhíteni – mondta a politikus. Németh optimista, mert szerinte a magyar konyha egyedülálló, és az ezen a téren elért eredmények is példamutatóak. Főként, ha az ételek és a borok harmóniáját is nézik a séfek, és tisztában vannak a magyar tájak adta lehetőségekkel.

20120419 112003

A külügy már korábban ráhajtott a magyar jellegű ételek és italok propagálásra. Már létezik egy külképviseleti bor lista, amit egy szakmai zsűri választott ki. A miniszteri ebédekre, nagykövetségi rendezvényekre kiválasztott borokkal a Magyarországról „kialakult, kialakuló pozitív képet” próbálják erősíteni külföldön.