Börtönbe vitték Damut a kórházból

2012.04.19. 12:47

Csütörtökön délelőtt rendőrök jelentek meg a kórházban és magukkal vitték a jogerősen 4 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélt Damu Rolandot, számolt be róla a Hír24. Ruttner György ügyvéd azt mondta, hogy sem őt, sem ügyfelét nem értesítették. A színész behívója eredetileg április 26-ra szólt. Ruttner azt mondta, hogy megfellebbezik a hatóságok lépését.

A másodfokú bíróság négy év hat hónapra módosította az elsőfokú bíróság hatéves börtönbüntetését Damu Roland ügyében. A színészt két rendbeli személyi szabadság megsértésében és nemi erőszakban találták bűnösnek. Mivel nincs létező lakcíme, Damunak a büntetése megkezdéséig a rendőrségre kellett járnia igazolni, hogy nem szökött meg. A március 20-ai ítélethirdetés után összeesett az utcán, ezért kórházba kellett szállítani. A Damu-ügyről bővebben a Velveten olvashat>>>

A Fővárosi Törvényszék honlapján kiadott közlemény szerint a csütörtökön meghozott, nem jogerős, de előzetesen végrehajtható végzéssel elrendelték a Damura kiszabott börtönbüntetés azonnali megkezdését. Mint írják, a színész védője április 4-i beadványában jelezte, hogy Damu állandó kórházi kezelés alatt áll, ezért nem tud eleget tenni kötelezettségének, miszerint kétnaponta meg kell jelennie a rendőrségen.

A bíróság által ennek ellenőrzésére kirendelt orvosszakértő szerint azonban nem szenved életét közvetlenül veszélyeztető betegségben, és kórházi felvétele is alapos ok hiányában, valamint orvosi szempontból szükségtelenül történt. A bíróság szerint „orvosi ok hiányában kórházi tartózkodása kizárólag a szabadságvesztés büntetés végrehajtása alóli kibúvást célozza." Ezek alapján Damu szerintük többször megszegte a biztosítási intézkedés szabályait.