Nándor
3 °C
16 °C

Tagadja a polgárháborús beszélgetést a gyöngyöspatai polgármester

2012.04.19. 14:05 Módosítva: 2012.04.19. 16:01

Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere csütörtökön azt mondta az MTI-nek, hogy nem is hallott arról, az atv.hu-n megjelent hangfelvételről, amelyen a honlap szerint többek között egy polgárháború esélyéről beszélget kampányfőnökével és feltehetőleg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két aktivistájával.

„Ilyen felvételről nem tudok, ilyen megnyilvánulást én nem tettem" – fogalmazott Juhász Oszkár, miután az MTI tudósítója ismertette vele a felvétel tartalmát. Azt mondta, egy országos rágalomhadjárat folyik a Jobbik és személye ellen, ha pedig van ilyen felvétel, az szerkesztett lehet és ennek a rágalomhadjáratnak a része. Rágalom ellen pedig szerinte nincs orvosság. Arra felvetésre, hogy hallgassa meg a hangfelvételt és utána kommentálja, azt mondta: nem tudja mikor lesz lehetősége erre.

A Jobbik álláspontja szerint az atv.hu által nyilvánosságra hozott felvételen egy magánbeszélgetés hallatszik, amelyen Juhász Oszkár a magánvéleményét fogalmazta meg, nyilatkozta Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője. Hozzátette, hogy pártja éppen ezért nem kommentálja a beszélgetésen elhangzottakat.

Mirkóczki Ádám, aki a nemzetbiztonsági bizottság tagja is, ugyanakkor úgy fogalmazott, a hangfelvétel egy újabb bizonyíték arra, hogy a jobbikos politikusokat titkosszolgálati eszközökkel megfigyelik, éppen ezért a bizottságon keresztül hivatalos úton az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz fordul, hogy megtudja, „milyen alapon, milyen törvény alapján, kinek az utasítására" rögzítették a beszélgetést és hogyan kerülhetett az nyilvánosságra.

Az atv.hu csütörtöki közlése szerint a szóban forgó hangfelvétel egy 2011 májusában történt megbeszélést rögzít, amelyen a közelgő időközi önkormányzati választással kapcsolatos teendőket vitatták meg. A beszélgetés résztvevői a felvétel tanúsága szerint szólnak egy polgárháború várható bekövetkeztéről, és arról, hogy annak akkor kell megtörténnie, amikor az az ő nyereségükkel végződhet. Az atv.hu szerint a beszélgetés során Juhász Oszkár egyebek között azt mondta, „most úgy lenyomnának minket, mint a bélyeget. Hétezer olyan rendőrük van, aki állig föl van fegyverezve, és hithű a Zsideszhez".

Az akkor még csak polgármesterjelölt Juhász Oszkár kijelentette azt is, polgármesterré választása után jelentős változásokat tervez Gyöngyöspatán, és ennek anyagi fedezete is megvan, a Jobbiknak vannak külföldi kapcsolatai, „ahonnan olyan pénzeket tudunk behozni Gyöngyöspatára, amiről nem is álmodtok, hogy honnan, meg mekkora pénzeket tudunk mozgósítani". A jobbikos politikusnak tulajdonítja a honlap azt a kijelentést is, amely szerint olyan, akár külföldi őrző-védő erőket lehet a településre hozni, hogy aztán „egy dzsipszi sem teszi be a lábát", de még egy kormányügynök sem.

A Molnár Oszkárnál az MTI érdeklődése után jelentkező Petőfi utca blognak a polgármester már nem tagadta olyan kategorikusan a beszélgetés tényét, inkább arról beszélt, hogy az magánbeszélgetés volt, közvetetten elismerve, hogy ilyesmik elhangozhattak.

Mesterházy Attila azt mondta, tekintettel arra, hogy a hangfelvételen elhangzó mondatok kimerítik a büntető törvénykönyv egyik legsúlyosabb bűncselekményeinek egyikét, az alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekvést, ezért azt kérte a nemzetbiztonsági bizottság elnökétől, a szocialista Molnár Zsolttól, hogy a lehető legrövidebb időn belül hívja össze a testület ülését, és vegyék napirendre a kérdést.

Csütörtök délután Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke 2012. április 20. péntek reggel 8 óra 30-ra rendkívüli ülést hívott össze a témában.15%
4490 Ft
3817 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft