Hidegvérű gyilkosság volt a soproni bűntény

2012.04.19. 14:06 Módosítva: 2012.04.19. 14:16
Osztálytársak voltak és hetek óta tervezte a rablógyilkosságot az a három fiatalkorú fiú, akik kedden késő délután Sopronban lelőttek egy lőtéren két férfit. Az egyik áldozatnak a 13 éves kislánya is a lőtérnél volt, ha másképp alakulnak a dolgok akár ő is odaveszhetett volna.

Tízórás rendőrségi nyomozás után kapták el V. Rolandot, M. Tamást és T. Attilát, akiket jelenleg rablógyilkosság elkövetésével,  illetve további 20-25, az elmúlt két év során történt, eddig felderítetlen bűntény elkövetésével vádolnak. A rendőrségnek az elkövetők részletes beismerő vallomást tettek a mostani és korábbi esetekről, és arra is fény derült, hogy további, bűncselekmények elkövetését tervezték, amihez a mostani csak a szükséges előkészület volt.

A három fiatal - egyikük most 18 a másik kettő 19 éves - régóta ismerte egymást. Egy osztályba és egy iskolába jártak, valamint együtt voltak kollégisták is. Mindhárman nyugodt családi környezetből származtak, anyagi körülményeikben különböztek, de összességében mindhárman normális életet éltek, eltekintve attól, hogy két éve sorozatban követtek el bűntetteket.

Kezdetben csak lopásokkal és betörésekkel kísérleteztek, később próbálkoztak meg két bolti rablással, ahol riasztópisztollyal próbáltak ráijeszteni a kisboltok személyzetére. Az egyik alkalommal sikerrel jártak, de a másik rablásnál a boltos nem rettent meg a riasztópisztolytól és megpróbálta azt elvenni az egyik álarcot viselő fiataltól, aki akkor elmenekült.

Ezután az eset után dönthetett úgy a három feltételezett gyanúsított, hogy komolyabb eszközökre, igazi fegyverekre van szükségük. A fegyvereket a soproni Anger téri sporttelep lövészklubjából akarták megszerezni, ahol egyikük már régebb óta tag volt, és ismerte a helyszínt és a körülményeket.

Előre elterveztek mindent

A három fiatal előre megbeszélte hogyan követik el bűntettüket. Ketten bejelentkeztek lőgyakorlatra, míg a társuk kint őrködött. A két benti fiatal a úgy tervezte, hogy a lövészet közben lelövik a lövészklub tulajdonosát, majd kifosztják a klub fegyverraktárát. A tervhez képest kicsit másképp alakultak a dolgok a valóságban.

Az akciójukat elsőnek április 12-ére tervezték, de akkor túl sokan voltak a klubnál, ezért miután ketten tartottak egy lőgyakorlatot, elmentek. Április 17-én mentek vissza délután. Előre bejelentkeztek a klubnál, ahol a helyszínen jelenlévő klubvezető és későbbi áldozat, Sz. Sándor, kiadott nekik két lőfegyvert.

Ketten hozzákezdtek a lőgyakorlathoz, míg a tervnek megfelelően M. Tamás kint őrködött. Bent eközben a megfelelő pillanatban T. Attila belekezdett az akció következő fázisába. Mikor a közelükben volt, T. Attila elkezdett lőni Sz. Sándorra. Három lövést adott le, amik Sz. Sándort nyakon, fejen és arcon érték, majd mikor a földön volt – a rendőrség megfogalmazása szerint – "egy kivégzés szintű lövéssel" fejbelőtte az igazgatót.

Amire nem számítottak

A gyilkosság után T. Attila és V. Roland hozzálátott a klub irodájának átkutatásához, de megzavarta őket B. Ervin, a második áldozat, aki besétált az épületbe anélkül, hogy az őrködéssel megbízott harmadik gyanúsított észrevette volna őt.

B. Ervin egy adag lőszert hozott vissza a telepre. Kocsival érkezett, és a járműben hagyta 13 éves lányát, akinek azt mondta, mindjárt jön. B. Ervin azonban nem tért vissza, mivel mikor megzavarta az irodában levő két fiatalt, T. Attila azonnal tüzet nyitott rá. A lövések nem voltak halálosak és B. Ervin futni kezdett át a lőtéren, de V. Roland egy újabb távoli lövéssel megsebesített és leterítette. A vallomások szerint T. Attila ekkor odasétált,, és B. Ervint is fejbelőtte.

A kettős gyilkosság után a fiatalok megpróbálták kinyitni a klub páncélszekrényét, amiben a fegyverek többségét tárolták, de mivel az szabályszerűen zárva volt semmire se mentek. Összegyűjtöttek 3 pisztolyt, közel 650 lőszert, 70 ezer forint készpénzt, az egyik áldozat pénztárcáját és a lőtéri naplót, elrejtették a holttesteket, majd gyalogosan távoztak.

Az ismerősi találták meg a holttestet

B. Ervin lánya, míg bent a gyilkosságok történtek, kint várakozott a kocsiban. Másfél óra után felhívta édesanyját, aki kijött érte a család második autójával. Az anya és a lány bementek a lőtérre, de mivel nem láttak senkit, írott üzenetet hagytak B. Ervin kocsijánál, majd hazamentek.

Mivel B. Ervin este 10-ig nem került elő felesége megkérte két ismerősüket, hogy menjenek ki a lőtérre és nézzenek körül. A két ismerős egy paraván mögött megtalálta az áldozatokat és 22 óra 22 perckor értesítették a rendőrséget és a mentőket, akik kiérkezve megállapították, hogy az áldozatok halottak.

A rendőrség az éjszaka során 40 nyomozó bevonásával kezdte meg az ügy felderítését. Sok nyom volt és hamar kikövetkeztették az ellopott lőtéri naplóból, hogy legalább az egyik elkövető valamilyen kapcsolatban állt a klubbal. Kezdetben 80-100 gyanúsított volt, majd a helyszínelés és több száz ember éjszakai kihallgatása után folyamatosan szűkítették a hatóságok a kört.

Tagadták, majd vallomást tettek

A rendőrök végül behívták az egyik feltételezett elkövetőt kihallgatásra. Mikor elkezdték szembesíteni az addig felderített részletekkel, a fiú a kezdeti tagadás után részleges, majd részletes vallomást tett. A rendőrök eddigre behozták kihallgatásra két másik társát is, akiket egy szerda reggeli tanóráról gyűjtöttek be.

Több órás kihallgatás után mindhárom gyanúsított vallomást tett, ami után az addig homályos részletek is tisztázódtak. Beszámoltak róla, hogy pontosan mi történt a sporttelepen és az utána lezajlott eseményekről.

Az elkövetők V. Roland testvérének lakásán húzták meg magukat, ahová Rolandnak bejárása volt. A zsákmányolt fegyvereket elrejtették majd az este során lementek egy közeli kaszinóba, részben eljátszani a zsákmányolt pénzt, részben alibit biztosítani maguknak. Mivel V. Rolandnak szenvedélye volt a játék (annyira, hogy korábban saját családjától is lopott pénzt), ez megfelelő alibinek tűnt.

Másnap, azaz szerda hajnalban, további erőfeszítéseket tettek a bizonyítékok eltüntetésére. A lőtéri naplót elégették, a lőszerek egy részét egy patakba dobták, az áldozat pénztárcájától és az egyik mobiltól, amit előző este használtak, szintén megszabadultak. Ezután hozzáláttak napi rutinjukhoz, amit végül a rendőrség érkezése szakított meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport