Lázár parlamenti képviselő lenne 2014-től is

MTI/Index
2012.04.19. 07:36

Lázár János országgyűlési képviselőt jelölték a Hódmezővásárhely-Makó választókerület elnökének - ismertette az MTI-vel a választókerületi tanács szerdai döntését a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyi és Makói Szervezete.

A közlemény szerint a Csongrád 04. számú választókerületben szerdán zajló tanácskozást Kerényi János regionális igazgató vezette. Az ülésen jelen volt Mágori Józsefné, Makó és térségének országgyűlési képviselője, valamint Lázár János, Hódmezővásárhely és térségének országgyűlési képviselője.

Az ülésen a választókerületi tanács egyhangú szavazással Lázár János országgyűlési képviselőt jelölte a Hódmezővásárhely-Makó választókerület elnökének. A tanács javaslata alapján a választókerületi elnököt a Fidesz elnöke nevezi ki.

A szerdai döntés azt jelenti, hogy Lázár a következő parlamenti ciklusban országgyűlési képviselőként dolgozhat tovább, Hódmezővásárhelyen pedig új polgármestert választhatnak. A következő parlamenti ciklustól ugyanis a parlamenti mandátum és polgármesterség összeférhetetlen lesz. Lázár korábbi nyilatkozataiból sejteni lehetett, hogy a képviselői munkát választja majd.

A Fidesz az elmúlt hetekben megkezdte a választókerületi vezetők megválasztását. A Fidesz ugyanis nem megyei, hanem a választási rendszerhez alkalmazkodó választókerületi szervezetekből épül fel, amelyeknek a vezetői jelenleg is szinte mindenhol a párt egyéni országgyűlési képviselői. Az eddigi struktúrát az borította fel, hogy az új választási törvényt csak 199 tagú parlamenttel számol, így az eddigi 176 helyett 2014-től csak 106 képviselő kerülhet be egyéni jelöltként a parlamentbe.

Az Index kedden arról írt, hogy a fővárosban szinte mindenhol, a vidéken pedig a választókerületek felében-háromnegyedében eldőlt, hogy kik lesznek a Fidesz jelöltjei a következő országgyűlési választásokon. A parlamenti képviselői munkát választja többek között Rogán Antal és Pokorni Zoltán is.