A gyöngyöspatai polgármester blöffölt a polgárháborúval

2012.04.20. 10:32
Nemzetbiztonsági kockázatokat is felvetnek Juhász Oszkár polgárháborúról szóló szavai, mondta a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a rendkívüli ülés után. Azt, hogy pontosan mi történt az ülésen, tizenöt év múlva tudjuk meg. Juhász azt mondta, a véderősöket akarta megnyugtatni.

A meggyőzés eszközeként beszélt polgárháborúról és külföldi pénzes kapcsolatokról Juhász Oszkár a nyilvánosságra került hangfelvételen - mondta a gyöngyöspatai polgármester, miután az ügyben a nemzetbiztonsági bizottság is összeült. Juhász azt mondta, a Véderő tagjaival beszélt a felvételen, még polgármesterjelöltként, vagyis magánemberként egy magánbeszélgetésen. Szerinte a polgárháború mellett azért használt olyan kifejezéseket, mint a dzsipszi vagy a zsidesz, mert tárgyalópartnerei nyelvezetét akarta használni és meg akarta nyugtatni őket.

Molnár Zsolt, bizottsági elnök
Molnár Zsolt, bizottsági elnök
Fotó: Földi Imre

Juhász arról is beszélt, szerinte a véderősöknek különböző szélsőséges megnyilvánulásaik voltak, ő próbálta meggyőzni őket arról, hogy törvényes keretek között tevékenykedjenek. Az ügyben még akkor feljelentést is tett a gyöngyösi rendőrkapitányságon.

Államellenes gyanú

Az MTI-nek azért mondta első reakcióként, hogy nem ő hallható a felvételen, mert akkor még nem ismerte annak tartalmát, mondta a polgármester.

A hangfelvétel tartalma felvet nemzetbiztonsági kérdéseket és a bűncselekmény gyanúját, mondta Molnár Zsolt, a nemzetvédelmi bizottság szocialista elnöke a testület péntek reggeli rendkívüli ülése után.

Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere csütörtökön azt mondta az MTI-nek, hogy nem is hallott arról, az atv.hu-n megjelent hangfelvételről, amelyen a honlap szerint többek között egy polgárháború esélyéről beszél.

Juhász Oszkár érkezik
Juhász Oszkár érkezik
Fotó: Földi Imre

Molnár Zsolt szerint azt majd a nyomozóhatóságoknak kell vizsgálnia, hogy milyen bűncselekmény történhetett. Vizsgálni fogják a felvétel eredetiségét is, a felvételt továbbítják az állambiztonsági hatóságoknak.

Tizenöt évre titkos

A bizottság elnöke hozzátette, egyelőre nem adhat részletes felvilágosítást, mert egyrészt zárt ülésen tárgyaltak, másrészt pedig annyira új az anyag, hogy a szolgálatok és a rendőrség még csak most fogják elkezdeni a vizsgálatokat. A bizottsági ülés jegyzőkönyvét tizenöt évre titkosították, mondta a bizottság jobbikos tagja, Mirkóczki Ádám.

Kontrát Károly belügyi államtitkár, aki szintén tagja a bizottságnak, azt mondta, nem fenyegeti veszély a magyar embereket, kielégítő tájékoztatást kaptak a bizottságtól. Szerinte jobbikos belharcról van szó, amibe az MSZP is beszállt. Mint mondta, a jobbikos belharc miatt szivárogtathatták ki a felvételt. Az MSZP-t azért említette, mert Mesterházy Attila csütörtökön arra kérte a nemzetbiztonsági bizottság elnökét, hogy a lehető legrövidebb időn belül hívja össze a testület ülését.