Kidugták a fejüket a szegedi albínó kengurukölykök

2012.04.20. 11:52

A jó idő miatt mindkét különleges albínó kengurukölyök előbukkant anyja erszényéből a szegedi Vadasparkban. A kicsinyek pár hónap eltéréssel születtek, a fiatalabbik valószínúleg 2012 elején, de a kenguruknál nincs gátmetszés, dúla és placentaimádó otthonszülő szekta, az újszülött meg akkora, mint egy gyufafej, így a szülés pontos időpontját nem lehet megmondani.

A Bennett-kenguru a hosszúlábú kenguruk nemébe tartozik, így unkatesója a Földön élő legnagyobbb erszényeseknek, a szürke és a vörös óriáskengurunak.

Az épp megszületett kölyök gusztustalan embriónak néz ki, ennek megfelelően csupasz, rózsaszín, csak pár milliméter hosszú és nem egészen egy grammos. Egészen megdöbbentő, hogy a születése után a kis csíra egyáltalán képes átvonszolni magát az anyja bundáján keresztül az erszényig, ahol azonnal rácsatlakozik a csecsre és lényegében így marad 6 hónapig, de ezután még egy teljes évet tölt az erszényben, illetve anyja közelében.

A Bennett-kenguru a rokonságán belül közepes méretűnek számít a 90 centis testhosszával és a 15-20 kilós tömegével. Alapvetően magányosan él, Kelet-Ausztráliában, Tasmániában és Új Zéland egyik szigetén, kivéve ha valahol rengeteg a víz és a táplálék, mert ilyen helyeken többen is összeverődhetnek. Nappal lustul, alkonyattól aktív, ami ugrándozást és legelészést jelent. Úgy párzik, hogy még mi is irigyeljük érte: nyitásnak a nő megnyalja a fickó nyakát, mire az hozzádörzsöli a pofáját, gyorsan verekszenek egyet majd jöhet is a dugás, ami után öszesen egy napig járnak.