Május 2-án választják államfővé Ádert

2012.04.20. 13:02

Május 2-án 10 órakor lesz az államfőválasztás a parlamentben, mondta a házbizottság pénteki, rendkívüli ülése után Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke. A köztársaságielnök-választás időpontját a Ház jövő hétfői plenáris ülésén jelentik be, ettől kezdve péntek reggelig lehet ajánlásokat gyűjteni az új államfő személyére.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint a frakciók támogatták a Fidesz azon indítványát, hogy május 2-án a parlamentben ne hangozzanak el napirenden kívüli felszólalások és ne legyen interpellációs időszak sem.

Orbán Viktor a Fidesz hétfő esti frakcióülésén nevezte meg államfőjelöltként Áder Jánost. A Fidesz-KDNP frakciószövetség támogatja Ádert. Orbán horgonyszemélyiségnek tartja Ádert, olyasvalakinek, aki biztonságot és kiszámíthatóságot tud teremteni. Áder megtisztelőnek tartja és elfogadja a jelölést. Bővebben>>>

A köztársasági elnök választását jelölés előzi meg, ennek érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges. Minden országgyűlési képviselő egy jelöltet ajánlhat.