Mérgezik és ölik a védett sasokat

2012.04.20. 12:04
Az elmúlt években drasztikusan megnőtt a védett és fokozottan védett madarakkal kapcsolatos bűncselekmények száma egész Európában, áll a Greenflow környezetpolitikai műhely közleményében.

A világszerte veszélyeztetett parlagi sasból az elmúlt öt évben több mint 50 példányt pusztítottak el csak Magyarországon, miközben az egész EU állománya alig haladja meg a 200 költő párat. 1998 és 2011 között hazánkban több mint ezer védett és fokozottan védett madár esett mérgezés áldozatául. A parlagi sasok mellett többek között 65 rétisas, 12 kerecsensólyom és 273 egerészölyv is szerepelt az áldozatok között.

A Greenflow környezetpolitikai műhely szerint noha hazánkban szigorú védettség alatt állnak, még mindig nagy veszély fenyegeti a ragadozó madarakat. Az utóbbi hónapokban egymás után érkeztek hírek mérgezésekről, védett madarak pusztulásáról.

Legutóbb április 6-án a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai találtak két szirtisas- és egy egerészölyv-tetemet az Aggteleki Nemzeti Park területén. A védett egerészölyvet egyébként 2012-ben az év madarának választották.